Circular

Circular No: 2019/099


İran Kambiyo Rejimindeki Değişiklikler

 

TC Ticaret Bakanlığı resmi web sitesinin https://www.ticaret.gov.tr/blog/ulkelerden-ticari-haberler/iran/iran-kambiyo-rejimindeki-degisiklikler linkinde aşağıdaki duyuru yayımlanmıştır.

“İran Merkez Bankası’nın resmi internet sitesinden 20 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan Kararname ile ihracattan elde edilen dövizin ülkeye getirilmesine ilişkin yeni bir düzenleme yapılmıştır.

Düzenleme çerçevesinde, petrokimya ürünleri ihracatı gerçekleştiren İranlı firmaların ihracat karşılığında elde ettikleri dövizin en az %60’ını NİMA sisteminde satışa sunmaları, en fazla %10’unu nakit olarak ülkeye getirebilmeleri ve kalan kısmın karşılığında ise ithalat yapabilmeleri imkanının tanındığı belirtilmektedir.

Petrokimya sektörü dışındaki ihracatçıların ise ihracat karşılığında elde edilen dövizin en az %50’sini NİMA sisteminde satışa sunmaları, en fazla %20’sini nakit olarak ülkeye getirebilmeleri ve kalan kısmın karşılığında ise ithalat yapabilmeleri imkanının tanındığı görülmektedir.

Anılan Kararname çerçevesinde ayrıca, tüm ihracatçıların, ekonomiye getirdikleri döviz miktarını, Merkez Bankası’nın ilgili kriterlerine göre kaydetmeleri gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak: https://www.cbi.ir/showitem/19137.aspx

Bilgilerinize sunulur.


Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com