Circular

Circular No: 2021/302


ATA Karnelerinin elektronik ortamda beyan ve takibine ilişkin 2021/17 sayılı Genelge

02 Haziran 2021 tarihli ve 31499 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük Genel Tebliği (Geçici İthalat) Seri No: 4’te Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Geçici İthalat) (Seri No: 7) uyarınca ATA Karnesi kapsamında geçici ithal edilecek eşyanın, giriş gümrük idaresine varışından önce elektronik olarak beyan edilebilmesi sağlanmıştır.

 

Bu kapsamda, ATA Karnelerinin takibinin elektronik ortamda, web tabanlı bir program aracılığıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile entegrasyon sağlanarak yapılabilmesini ve işlemlerinin daha sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılabilmesini teminen Ticaret Bakanlığı'nca e-ATA/TR programı geliştirilmiş olup bahse konu e-ATA/TR programı ile ATA Karnelerinin beyan, onay ve muayene işlemlerine ilişkin olarak 2021/17 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

e-ATA/TR programı Genelgenin yayımı tarihi olan 10.06.2021 itibariyle tüm gümrük idarelerinde uygulamaya alınmıştır.

ATA Karnelerinin yükümlüler tarafından beyanı ve gümrük idarelerince kabul, muayene/kontrol ve onay işlemleri Bakanlığımızın e-işlemler menüsü altında yer alan https://uygulama.gtb.gov.tr/eATA/#/login adresi üzerinden yapılacak.

ATA Karnelerine ilişkin gümrük beyanı, ATA Karnesi hamili veya temsilcisi tarafından; TC Kimlik Numarası (TCKN), Vergi Kimlik Numarası (VKN) veya pasaport numaralarından herhangi biri kullanılmak suretiyle yapılır.

 Türkiye`de düzenlenen ATA Karnelerinin beyan işlemleri sırasında, beyanı verilen ATA Karnesinin bilgileri, söz konusu ATA Karnesinin numarası e-ATA/TR programında ilgili alana yazılarak TOBB veri tabanı üzerinden otomatik olarak getirilir.

ATA Karnesi kapsamında yapılan gümrük işlemlerinde; geçici ithalat işlemi için 5800 rejim kodu, geçici ithal edilen eşyanın yeniden ihracı için 3158 rejim kodu, geçici ihraç edilecek eşya için 2600 rejim kodu, geçici ihraç edilen eşyanın yeniden ithali için 6326 rejim kodu, transit olarak iç gümrük idaresine sevk edilmesi için ATA-TR/GİRİŞ, transit olarak bir sınır gümrüğüne sevk edilmesi durumunda ATA-TR/ÇIKIŞ rejim türleri seçilecektir.

ATA Karnesinin ilgili sayfa ve dip koçanları üzerinde gümrük idaresi tarafından, mevzuat uyarınca manuel olarak tatbik edilen imza ve mühür uygulamasına yurtdışından ülkemize giriş yapan ATA Karnelerinin bilgilerinin elektronik ortamda alınmasına yönelik uluslararası sistem kuruluncaya kadar aynı şekilde devam edilecektir.

İlgili Genelge için; https://ticaret.gov.tr/data/5ff6b6c913b876035c5962ec/E-ATA_TR%20Program%C4%B1%20ve%20Uygulamas%C4%B1na%20%C4%B0li%C5%9Fkin%20Esaslar_Ustyazi.pdf.pdf

İlgili Kılavuz için; https://ticaret.gov.tr/data/5ff6b6c913b876035c5962ec/eATA%20M%C3%BCkellef%20K%C4%B1lavuzu.docx


Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com