Circular

Circular No: 2021/469


Boncuk atan tabancaların mekanik ve fiziksel özelliklere uygunluğunu gösteren test raporlarının kontrol edileceği

 

Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’nin “…Oyuncaklar, içerdikleri kimyasallar da dahil olmak üzere, çocukların davranışları göz önünde bulundurulduğunda ve amaçlandığı veya öngörüldüğü şekilde kullanıldığında, kullanıcının veya üçüncü tarafların sağlığını veya güvenliğini tehlikeye atamaz…” hükmü ile “Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği ile İlgili Uyumlaştırılmış Standartlara Dair Tebliğ” kapsamında söz konusu oyuncakların TS EN 71-1 Oyuncak Güvenliği Bölüm  1: Mekanik ve Fiziksel Özellikler Standardının ilgili maddeleri ile birlikte özellikle 4.17 nci maddesine uygun olması gerektiğinden;

10 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği uyarınca yürütülen ithalat denetimlerinde, boncuk atan tabancaların mekanik ve fiziksel özelliklere uygunluğunu gösteren test raporlarının anılan standart hükmü açısından kontrolünde azami özenin gösterilmesi istenilmiştir. 

Kaynak. Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü 02.11.2021 / 68736027 tarih,sayılı aşağıdaki yazıları.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü

Sayı     :E-24545304-554.01.01-

Konu   :İthalat Denetimi

02.11.2021 / 68736027

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere, oyuncaklar 10 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği kapsamında Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği uyarınca ithalat aşamasında denetlenmektedir. Söz konusu ürünlerin denetimleri Bakanlığımız Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinde görevli Ticaret Denetmenleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Bakanlığımız Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce “boncuk atan tabancaların” öngörülen kullanımları gereği hem kullanıcılar hem de üçüncü taraflar için riskli olduğu hususu tarafımıza aktarılmıştır. Ayrıca, Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği “…Oyuncaklar, içerdikleri kimyasallar da dahil olmak üzere, çocukların davranışları göz önünde bulundurulduğunda ve amaçlandığı veya öngörüldüğü şekilde kullanıldığında, kullanıcının veya üçüncü tarafların sağlığını veya güvenliğini tehlikeye atamaz…” hükmü ile “Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği ile İlgili Uyumlaştırılmış Standartlara Dair Tebliğ” kapsamında söz konusu oyuncakların TS EN 71-1 Oyuncak Güvenliği Bölüm  1: Mekanik ve Fiziksel Özellikler Standardının ilgili maddeleri ile birlikte özellikle 4.17 nci maddesine uygun olması gerektiği ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, 10 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği uyarınca yürütülen ithalat denetimlerinde, boncuk atan tabancaların mekanik ve fiziksel özelliklere uygunluğunu gösteren test raporlarının anılan standart hükmü açısından kontrolünün uygun olacağı düşünülmektedir.

Bilgilerini ve mezkur ürünlerin denetiminde azami önemin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.

 

VEYSEL PARLAK

Bakan a.

Genel Müdür



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com