Circular

Circular No: 2022/074


BİLGE Sisteminde Bulunmayan Beyanlar

 

BİLGE sisteminde beyan edilmeyen belgelerin, beyannamelerin gümrük idaresine ibraz edilen kağıt nüshalarında beyan edilmiş olarak gösterildiği ve sistemdeki beyannamede yer alan bilgiler ile kağıt çıktıda yer alan bilgiler arasında farklılıklar olduğuna yönelik tespitlerin Gümrükler Genel Müdürlüğüne intikal ettiğinden bahisle;

BİLGE sisteminden alınan çıktıların ".htm" formatında ve değiştirilebilir nitelikte olması, aynı çıktı formatının BİLGE sistemi dışında da oluşturulabilmesinin teknik olarak mümkün bulunması nedeniyle, sistemde kayıtlı beyanname ile gümrük idaresine ibraz edilen beyanname nüshalarının uyumlu olup olmadığının titizlikle kontrol edilmesinin gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 04.02.2022 / 71624260 tarih, sayılı yazıları

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :E-73421605-100-

Konu :BİLGE Sisteminde Bulunmayan Beyanlar

04.02.2022 / 71624260

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği gibi, Gümrük Yönetmeliği'nin 174 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası uyarınca sistemde kayıtlı beyanname, gümrük idaresince tüm işlemlere esas tutulacak asıl beyannamedir.

BİLGE sisteminde beyan edilmeyen belgelerin, beyannamelerin gümrük idaresine ibraz edilen kağıt nüshalarında beyan edilmiş olarak gösterildiği ve sistemdeki beyannamede yer alan bilgiler ile kağıt çıktıda yer alan bilgiler arasında farklılıklar olduğuna yönelik tespitler Genel Müdürlüğümüze intikal etmektedir. BİLGE sisteminden alınan çıktıların ".htm" formatında ve değiştirilebilir nitelikte olması, aynı çıktı formatının BİLGE sistemi dışında da oluşturulabilmesinin teknik olarak mümkün bulunması nedeniyle, sistemde kayıtlı beyanname ile gümrük idaresine ibraz edilen beyanname nüshalarının uyumlu olup olmadığının titizlikle kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, sistemde yer alan bilgiler üzerinden işlem yapılmasının esas olduğu ve yapılacak kontrollerde gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bağlantı gümrük idarelerinizin talimatlandırılması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

Dağıtım: Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine


Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com