Circular

Circular No: 2019/149


Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen gönderilere ilişkin Kararda değişiklik yapılmıştır

25.07.2019 tarihli 30842 sayılı resmi gazetede 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 1361) yayımlanmıştır.

 

Söz konusu karar ile; 2009/15481 sayılı bakanlar Kurulu Kararı’nın 45 inci maddesine üçüncü fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiş, mevcut üçüncü fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilerek dördüncü fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.

 

“(3) Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir tüzel kişiye posta ya da hızlı kargo yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 22 Avro’yu geçmeyen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın değeri üzerinden, 62 inci maddede belirtilen esaslar çerçevesinde tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

(4) Birinci ve üçüncü fıkra kapsamındaki eşyanın cins, nevi, nitelik, miktar ve kıymetine ilişkin düzenleme yapmaya Bakanlık yetkilidir.”

 

Aynı Karar’ın 126 ıncı maddesinin 1/ç bendi de aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“ç) Kanun’un 167 inci maddesinin sekizinci fıkrasının (d) bendi kapsamı numunelik eşya ve modeller ile € bendi kapsamı inceleme, analiz veya test amaçlı eşyanın,”

 

Buna göre; 

 

Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir tüzel kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 22 Avro’yu geçmeyen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın değeri üzerinden

 

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,

 

b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20,

 

maktu vergi alınacaktır.

 

Ayrıca posta idaresi ile hızlı kargo taşımacılığı yapan yetkilendirilmiş şirketlerin ETGB ile  işlem yapabileceği eşya listesine;

 

Bir ticari faaliyetin yürütülmesi ile bağlantılı ithalat kapsamında "İnceleme, analiz veya test amaçlı olarak ithal edilen eşya" eklenmiştir.

 

(Karar Sayısı 1361) için; http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/07/20190725-15.pdf

 

Bilgilerinize sunulur.


Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com