Circular

Circular No: 2019/162


Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 1402)

 

07 Ağustos 2019 tarih 30855 sayılı Resmi Gazetede Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 1402) yayımlanmıştır.

Söz konusu Kararla  2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın  9 uncu maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Otomobil üretimine yönelik olarak asgari yüzbin adet/yıl kapasiteli yeni bir yatırım yapılması veya mevcut tesislerin kurulu kapasitelerinin en yüzbin adet/yıl artırılması halinde, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yirmisinin gerçekleştirilmesini müteakip, yatırım süresi içerisinde olmak kaydıyla gümrük vergisine tabi olmaksızın yatırımcılara motor silindir hacmi 1.600 cm3'e kadar olan otomobil ithaline izin verilebilir.

Aynı kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''büyük ölçekli yatırımlar'' ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

''Bu destek teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamına desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için, 6 ıncı bölge dışında kalan bölgelerde, yatırıma konu olan ürün teknoloji seviyesinde ise yedi yıl, diğerleri ise beş yıl sağlanabilir.

Anı Karara aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Geçici Madde 13- 1 inci ve 2 inci bölgelerde hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan işletmelere ait makine ve teçhizatın, işletmenin kendisi  veya farklı bir işletme tarafından 31/12/2020 tarihine kadar Karardaki  tabloda yer alan illere taşınması suretiyle yapılan yatırımlar, asgari yüz kişi istihdam sağlanması koşuluyla, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi ve gelir vergisi stopajı desteğinden aynı tabloda belirtilen sürelerde yararlanır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/08/20190807-2.pdf linkinde yayımlanan 1402 sayılı Karar 07.08.2019 tarihinde yürürülüğe girmiştir.

Bilgilerinize sunulur.

 

 



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com