Circular

Circular No: 2022/248


Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı-Gümrük İşlemlerine ilişkin 2022/9 sayılı Genelge-Özet

 

2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 126 ncı maddesi kapsamında posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen veya giden eşyaya ilişkin işlemlerle ilgili 2020/25 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılarak, yayımlanan 2022/9 sayılı Genelgede 15481 sayılı Kararda yapılan son değişiklikle operatörlere tanınan normal usulde ithalat beyanına ilişkin açıklamalar yer almıştır.

Genelgeye göre Gümrük Kanunu’nun 126 ncı maddesi kapsamı eşyanın beyanı, basitleştirilmiş gümrük beyanı ve normal usulde detaylı beyan olmak üzere iki şekilde yapılacaktır.

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen, değeri 150 Avro’yu aşan ancak 1500 Avro’yu aşmayan, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın serbest dolaşıma giriş beyanını normal usulde detaylı beyan ile yapılabilecektir.

Ancak, bu eşya için Kararın 112 nci maddesi uygulanmayacak dolayısıyla gümrük ve dış ticaret mevzuatının genel hükümleri uyarınca vergileri ödenerek ve diğer yükümlülükler yerine getirilerek işlem yapılması gerekecektir.

Bu şekilde beyanda  operatör tarafından  BİLGE Sisteminde Detaylı Beyan modülünden “BS20” kodu seçilecektir.

BİLGE sisteminde "BS20" kodu ile tescil edilecek gümrük beyannamesinde, operatör tarafından basitleştirilmiş gümrük beyannamesi programında kullanılmakta olan mevcut kullanıcı kodu ve şifre kullanılacaktır.

Operatörlerin,  Yükümlü Takip ve Kayıt Sistemine (YKTS) kayıt olması gerekmeyecektir.

Basitleştirilmiş gümrük beyanı kapsamında operatörler tarafından beyanı yapılabilecek eşya ise aşağıda sıralanmıştır.

1) bedeli gönderi başına toplam 150 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın,

2) kişisel eşya,

3) gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşya / kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın / bir tüzel kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 22 Avro’yu geçmeyen eşya,

4) KDV ve ÖTV istisna belgelerine sahip kurumlar tarafından getirilecek olan Eğitim, Bilim ve Kültürel Amaçlı Eşya ile Bilimsel Alet ve Cihazlar,

5) Önemli değeri olmayan numunelik eşya ve modeller,

6) İnceleme, analiz veya test amaçlı eşya,

7) Kamu kurum ve kuruluşlarına, kütüphanelere, müzelere, eğitim veya bilimsel araştırma ile uğraşan kuruluşlara gönderilen veya bunlar tarafından temin edilen kitap veya basılı yayın,

8) Elçilik, konsolosluk veya milletlerarası kuruluşlar adına gelen diplomatik eşya,

İlgili Genelge'nin ekinde ise Basitleştirilmiş gümrük beyannamesinde kullanılacak muafiyet kodlarına yer verilmiştir.

Basitleştirilen gümrük beyanı kapsamında ihracat rejimine konu; miktarı brüt 30 kilogramı ve değeri 1500 Avro’yu geçmeyen eşyanın işlemleri operatörler tarafından yapılmaya devam edilecek.

Tekstil ve konfeksiyon ile deri ve deri mamulleri sektöründe siparişe konu edilecek eşyanın numune ve modelini üretmek amacıyla ihracatçı firma adına gelen eşya numune kapsamında değerlendirilebilecektir.

İhraç edilmek üzere hazırlanacak numunelerin üretimi için ihtiyaç duyulan ara mamullere ilişkin olarak örneğin; tekstil numunelerinde kumaş, düğme, fermuar ve benzeri aksesuar; deri ayakkabı numunelerinde bağcık, dış ve iç taban, ayakkabı kalıbı, deri ve astar, fermuar, ayakkabı tokası ve benzeri aksesuar; deri ceket numunelerinde makul miktarda deri veya kürk, astar, fermuar, metal toka, düğme ve çıtçıt ile deri çanta numunelerinde deri, astar, kilit, toka ve muhtelif metal aksesuarın numune olarak değerlendirilmesi mümkün olacaktır.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü


Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com