Circular

Circular No: 2022/320


Alerjen Ürünlerin Ruhsatlandırılmasına ilişkin duyuru yayımlanmıştır.

 

Sağlık bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından "Alerjen Ürünlerin Ruhsatlandırılması" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Alerjen ürünlerin ruhsatlandırılması aşamasında gerekli olan GMP (iyi üretim uygulamaları) süreçleri ile ilgili olarak ürünlerin yurtdışından ithal edilecek olması halinde;

GMP denetim başvuruları ile ilgili hususlar “Yurt Dışı Üretim Tesislerinin GMP Denetimleri İçin Yapılacak Müracaatlara Dair Kılavuz” hükümleri çerçevesinde yürütülecektir.

COVID-19 ile mücadele sürecinde ulusal ve uluslararası kısıtlamalar nedeniyle, kurumca yurt dışı üretim tesislerinde yürütülen yerinde GMP denetimleri durdurulmuştu. Bununla birlikte ilgili Kılavuz kapsamında dosya üzerinden denetimler ve risk bazlı denetimler yürütülmeye devam etmektedir. 

İthal ürünlere ilişkin ruhsat süreçlerine ek olarak ürünün yurt içi piyasaya verilebilmesi için Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliği 31. maddesi uyarınca seri serbest bırakma yeri izni alınması,

Bunun için ithalatçı tarafından Seri Serbest Bırakma Yeri Başvuru Kılavuzu doğrultusunda Kuruma başvuru yapılması ,

Ayrıca ithal edilecek alerjen ürünlerin yurt içinde depolama ve sekonder ambalajlama işlemlerinin Kurum tarafından verilen sekonder ambalajlama tesisleri için düzenlenmiş Üretim Yeri İzin Belgesine sahip bir tesiste yürütülmesi gerekmektedir.

https://www.titck.gov.tr/duyuru/alerjen-urunler-hakkinda-16062022122005 linkinde yer alan duyuruda alerjen ürünlerin yurt içinde üretilmek istenilmesi halinde uygulanacak esaslara da yer verilmiştir.

Kaynak: Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu


Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com