Circular

Circular No: 2019/193


İthal Şahadetnamesi konusu eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanmış olması durumunda, geçerlilik süresi dikkate alınmayacaktır.

 

T.C.TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 27.09.2019 tarihli 47778023 sayılı yazıları eki İthalat Genel Müdürlüğü’nün 27.08.2019 tarihli 47074338 sayılı ekli yazılarında;

“Hali hazırda, İthal Şahadetnamesi konusu eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, ithalatçılarca, İthal Şahadetnamesinin bir nüshası ile ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunulmakta ve ilgili gümrük idaresinden onaylı “Tesellüm Teyidi Vesikası” alınmakta ve bu belge ihracatçı ülkenin ilgili makamlarına, ithalatın tamamlandığını gösteren kanıtlayıcı bir belge olarak sunulmaktadır.

Öte yandan, bir örneği Bakanlığımız İnternet Sitesinde yer alan “İthal Şahadetnamesi Formu”nun, 4 ncü maddesinin alt açılımında ifade edilen hususlar meyanında, İthal Şahadetnamesinin taşıdığı tarihten itibaren (6 ay) geçerli olduğu ve bu süre içinde ihracatçı ülkeye tevdi edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, İthal Şahadetnamesi 6 ay içerisinde ihracatçı ülkeye tevdi edilirse, bu belge ithal konusu eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanmasına kadar geçerli olmaktadır.

Bununla birlikte, bu süre içerisinde ihracatçı ülkeye tevdi edilmesine rağmen, şayet ihracatçı tarafından, İthal Şahadetnamesi konusu eşya ile ilgili olarak, ihraç izni alınamamışsa ve de ihraç izni alınabilmesini teminen yeni bir İthal Şahadetnamesi gönderilmesi ihracatçı tarafından ithalatçıdan talep ediyorsa, bu taleplerde Genel Müdürlüğümüzce karşılanmaktadır.

Öte yandan, yine bilindiği gibi, çıkış ülkesinde ihracat işlemleri tamamlanarak, Türkiye’ye intikal etmiş bir eşya için, ihracatçı ülke makamlarına sunulmak üzere, Bakanlığımızca yeni bir İthal Şahadetnamesi tanzim edilme imkanı da bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, ihracatçı ülke makamları tarafından da, ihracat işlemi tamamlanmış ve ülkesini terk etmiş kritik malzemeler için yeni bir ihraç izni verilmesi de mümkün olamayacaktır.

Bu hususlar muvacehesinde, ithalatçı tarafından, İthal Şahadetnamesi konusu eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, “Tesellüm Teyidi Vesikası” alınabilmesini teminen İthal Şahadetnamesinin bir nüshası ile ilgili gümrük idaresine başvurulması halinde, İthal Şahadetnamesinin geçerlilik süresinin gümrük idarelerince dikkate alınmasına gerek bulunmamaktadır…

Bu bağlamda, İthal Şahadetnamesi konusu eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanmış olması durumunda, ithalatçının İthal Şahadetnamesinin bir nüshası ile “Tesellüm Teyidi Vesikası” almak için ilgili gümrük idaresine başvurması halinde, İthal Şahadetnamesinde kayıtlı sürenin dikkate alınmasına gerek olmadığı yolunda gümrük idarelerine yeniden bir açıklama yapılmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir.” Denilmektedir

Bilgilerinize sunulur.



  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com