Circular

Circular No: 2023/181


Firmaların E-İhracat Beyanı’ konulu yazısı hk.
 
Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 89457701 sayı ve 28.09.2023 tarihli  ‘Firmaların E-İhracat Beyanı’ konulu yazısı yayımlanmıştır.

İlgili yazıda ;  dünya genelinde gerçekleşen dijital dönüşüm ve küresel ticaretteki değişen ihtiyaçlar doğrultusunda e-ticaret ekosisteminin güncel ve dinamik ihtiyaçları yakından takip edildiği, dünyada hızla yükselmekte olan sınır ötesi e-ticaret pazarında ülkemiz ihracatçılarının etkin bir şekilde rol almasına öncülük etmek ve ülkemiz e-ihracatının genel ihracatımız içindeki payının %10'a çıkarılmasını sağlamak amacıyla 5986 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile E-İhracat Destekleri hayata geçirilmiş ve bu karar kapsamında E-ihracat Beyan Kılavuzu yayımlanmıştır.

E-ihracat Beyan Kılavuzunda da belirtildiği üzere, bayilik sistemi yurt dışı bağlantılı çok kanallı satış modeline veya çok uluslu şirketlerin farklı ülkeler üzerindeki dış ticaret işlemlerine (özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründe) sahip firmaların, yurt dışı sipariş ve çıkışlarını ERP (Enterprise Resource Planning) üzerinden yapmaları durumunda 5178 kodlu “Bu ithalat/ihracat elektronik ticaret (e-ticaret) midir?” sorusuna “EVET” cevabının verilmesi ve Sipariş Türü Kodunu “1” olarak beyan edilmesi gerektiği, ayrıca; zincir mağazaların yurt dışında e-ticaret kanallarında gümrük beyannamesi yoluyla satışı varsa ve konsinye ihracat modeli ile satış gerçekleştiriliyorsa GB’de aynı şekilde 5178 kodlu soruya “EVET” cevabının verilmesi ancak sipariş kodu alanının 3 olarak işaretlenmesi gerekmektedir. Öte yandan, yurtdışındaki e-ticaret kanallarına yönelik bu tür çıkışlar BGB'de muhakkak ET olarak beyan edilmesi gerektiği belirilmiştir

Kaynak : Gümrükler Genel Müdürlüğü


  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com