Circular

Circular No: 2024/015


09 Ocak 2024 Tarihli ve 32424 Sayılı Resmi Gazetede yer alan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik Hk.
 
Gümrük Yönetmeliğinde aşağıda belirtilen değişiklikler yapılmıştır.
 
1 ) O.K.S.B. Başvurusu ile ilgili olarak; Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü tanınan şirketin, malvarlığının bir veya birden fazla bölümünü yeni kurulacak bir şirkete kısmi veya tam bölünme suretiyle devretmesi halinde, idaresi ve murakabesi ve/veya sermayesi bakımından bölünen şirketle yeni kurulan şirket arasında vasıtalı veya vasıtasız şirket ilişkisi bulunması koşuluyla, devralan tüzel kişiliğin yapacağı onaylanmış kişi statü belgesi başvurusunda en az iki yıldır fiilen faaliyette bulunma koşulu aranmayacak;
2 ) Eşya kıymetine fiilen ödenen veya ödenecek olan fiyata ilave edilecek unsurlarla ilgili olarak; Eşyanın teslim yerine kadar alınan posta ücretleriyle beraber kargo ücretleri de gümrük kıymetine dahil olacak (ithal ülkesinde alınan ilave posta ve kargo ücretleri hariç); 
3)Gümrük idarelerinden önce fark edilen beyannamede düzeltme talepleriyle ilgili olarak; Herhangi bir cezai işlem uygulanmaz ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
4)Ulusal ve ortak transit rejimlerinde serbest dolaşımda olmayan eşyada beyana aykırılıklar için ortak hükümler ile ilgili olarak; Varış gümrük idaresinde yapılan kontrol ve muayene neticesinde, taşıta tatbik edilen mühürlerin sağlam olduğu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun ihlal edildiğine yönelik bir tespitte bulunulmadığı hallerde, bir eksiklik ya da fazlalık bulunmadığı; ancak, yapılan kontrol ve muayene sonucunda tespit edilen eşya ile beyan edilen eşya farklı olmakla birlikte eşyanın 6 lı tarife alt pozisyonunun aynı olduğunun tespit edildiği durumda usulsüzlük cezası uygulanacak; bir eksiklik ya da fazlalık olup olmadığına bakılmaksızın, yapılan kontrol ve muayene sonucunda taşıt içerisinde transit beyanına konu edilmemiş ve 6 lı tarife alt pozisyonu beyan edilen eşyadan farklı olan eşyanın tespiti halinde ise 239 uncu maddeye göre işlem yapılacak; - beyanda belirtilen cinsine uygun ifadesinden, beyan edilen eşya ile tespit edilen eşyanın 6 lı tarife alt pozisyonunun aynı olması durumu anlaşılacak; 
5)Antrepolardaki eşyanın başkasına devri ile ilgili değişiklik yapılmıştır, 
a) Antrepoda devri yapılan her bir eşya için, beş iş günü içerisinde devralan tarafından eşyanın gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması ya da yeni bir antrepo beyannamesi verilmesi gerekir. Bu süre içerisinde bahsi geçen işlemlerin yapılmaması halinde devralana, aşılan her gün için Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.
b) Devir işlemine ilişkin belgeler, eşyanın gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması ya da yeni antrepo beyannamesi verilmesi sırasında gümrük idaresine ibraz edilir. Eşyanın devri ile birlikte gümrük vergileri ile para cezaları da dâhil eşya ile ilgili hukuki sorumluluklar devralana geçer ve antrepo stok kayıtlarında gerekli değişiklikler yapılır.
c) Antrepoda devredilmiş olan eşya için yeni bir antrepo beyannamesi verilmeden söz konusu eşya antrepoda başka bir devre konu olamaz. Aksi takdirde, her bir devralana Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.”
-Ek 82 de yer alan Gümrük Kanunu 241.madde usulsüzlük cezasını gerektiren fiillere yeni eklenen maddeler eklenmiştir. 
*Yönetmeliğin 333 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendi uyarınca antrepo içinde devredilmiş olan eşya için yeni bir antrepo beyannamesi verilmeden söz konusu eşyanın antrepoda başka bir devre konu olması 
*Yönetmeliğin 557 nci maddesinde sayılanlar dışındaki kişilerce geçici depolama yeri ve/veya antrepolara gümrük idaresinin izni çerçevesinde girilmesi yükümlülüğüne işleticinin uymaması eklendi.
 
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com