Circular

Circular No: 2024/041


Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün hücre kültürleri ile ilgili yazısı hk.
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 93626160 sayılı ve 06.02.2024 tarihli yazısına istinaden 3002 tarife pozisyonuna ilişkin açıklama notlarının “(E) Teşhis Kitleri” başlıklı kısmının yerine,TGTC kapsamında yürürlükte bulunan değişikliklerle yeknesaklığının temini bakımından, uygulamada aşağıdaki metnin dikkate alınması gerekmektedir.

“(E) Hücre kültürleri (değiştirilmiş olsun ya da olmasın) Hücre kültürleri, genellikle doğal ortamlarının dışında, kontrollü koşullar altında büyütülen hücrelerdir. Bu bağlamda hücre kültürleri, çok hücreli organizmalardan, özellikle insan veya hayvan hücrelerinden türetilen hücre kültürlerini ifade eder. Mikroorganizma kültürleri (mayalar hariç) 3002.49 alt pozisyonunda sınıflandırılır. 

Hücre tedavisi ürünleri, hücrelerin manipülasyonu yoluyla modifiye edilmiş ve hastaya enjeksiyon, aşılama veya implantasyonu amaçlanan hücresel materyaldir. 

Hücre tedavisinin çok sayıda hastalıkta uygulamaları vardır. Bunlardan en önemlileri sinir sistemi hastalıkları ve kanserdir. Diğer uygulama alanları, diğerleri meyanında, kalp bozuklukları (miyokard enfarktüsü ve kalp yetmezliği), şeker hastalığı, kemik ve eklem hastalıkları, genetik bozukluklar, deri ve yumuşak doku yaralarını da içerir. 

Hücre tedavisi ürünleri, hematopoietik, mezenkimal, embriyonik ve göbek kordon kanından elde edilenler gibi kök hücreleri ve kök hücreden türetilmiş ürünleri, kanser aşıları ve dendritik hücre aşıları, aktive edilmiş T veya B lenfositleri, monositler ve değiştirilmiş veya değiştirilmemiş kanser hücreleri, allojeneik pankreatik adacık hücreleri, kıkırdak onarımı için kondrositler, keratinositler, fibroblastlar ve hepatositler gibi immünoterapileri kapsar."


  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com