Circular

Circular No: 2024/061


İmalatçı İhracatçı Adına Gelen Modeller Hk.

Ülkemizde yerleşik bir imalatçı ihracatçı firmaya sipariş verilebilmesi amacıyla yurtdışından numune olarak gelen eşya ile ilgili olarak, 29.9.2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 86 ncı maddesi kapsamında işlem tesis edilmesi için eşyanın taşıması gereken özellikler belirtilmiştir.

"Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı-Gümrük İşlemleri" konulu 2022/9 sayılı Genelge'nin III numaralı bölümü hükümleri de dikkate alınmak üzere;

-Firma adına gelmesi ve doğrudan firmanın faaliyet alanı ile ilgili olması,
-Aynı cins, farklı ebat ve farklı özelliklere sahip, üretime konu eşyanın modeli olması (örneğin imalatçı/ihracatçı diş protezi üreticisi firmalarda diş protezi üretiminde model olarak kullanılmak üzere her biri farklı kişilere ait, farklı bir amaç için kullanılamayacak diş kalıpları) halinde söz konusu modele 2009/15481 sayılı Kararın 86 ncı maddesi kapsamında işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

86. maddeye göre önemli değeri olmayan numunelik eşya ve modeller ilişkin olarak:
 
(1)Önemli değeri olmayan ve temsil ettikleri eşya bakımından siparişte bulunulmak için kullanılabilecek nitelikteki numunelik eşya ve modellere muafiyet tanınır.
 
(2) Gümrük idaresi, muafiyetin uygulanması esnasında numune veya model olma özelliklerini ortadan kaldırmayacak şekilde, kendi başlarına kullanılabilecek nitelikteki eşya için yırtma, delme veya açık ve sabit bir şekilde işaretleme ya da herhangi başka bir işlem yoluyla kalıcı olarak kullanılmasını önleyici tedbirleri alabilir.
 
(3) Numunelik eşya ve model deyimi, belli bir tür eşyayı temsil eden ve sunuş şekli ve miktarı belli bir tür veya nitelikteki eşya için sipariş vermekten başka bir amaç için kullanılması mümkün olmayan her türlü madde veya örnek anlamına gelir.

  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com