Circular

Circular No: 2020/030


BREXIT SÜRECİ KAPSAMINDA TÜRKİYE-BİRLEŞİK KRALLIK TİCARİ İLİŞKİLERİ

TC Ticaret Bakanlığı’nın resmi web sitesi https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/brexit linkinde yayımlanan Duyuru’da;

 

31 Ocak 2020’de gerçekleşmesi beklenen BREXIT sonrasında Birleşik Krallık’ın (İngiltere) AB’den ayrılacağı, 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermesi öngörülen ‘Geçiş Dönemi’ başlayacağı, bu süre boyunca Birleşik Krallık’ın, ticaret açısından, AB üyesi bir ülke gibi muamele göreceği, böylelikle aynı süre içinde Birleşik Krallık’ın, ülkemiz için Gümrük Birliği ortağı konumunu koruyacağı bildirilmiştir.

 

Söz konusu duyuru aşağıdaki şekilde olup, “Brexit senaryoları kapsamında ticarette tabi olunacak gümrük vergisi ve gümrük prosedürleri uygulamalarına ilişkin bilgi”, “Brexit senaryoları kapsamında ticarette tabi olunacak olası teknik mevzuat düzenlemelerine ilişkin bilgi” ve “Brexit senaryoları kapsamında ticarette tabi olunacak olası sektörel teknik mevzuat düzenlemelerine ilişkin bilgi” notlarına ulaşmak için linkler verilmiştir.

 

“EXIT SÜRECİ KAPSAMINDA TÜRKİYE-BİRLEŞİK KRALLIK TİCARİ İLİŞKİLERİ

Birleşik Krallık’ta (BK) 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandum sonrasında, İngiltere AB’den ayrılma isteğini 29 Mart 2017 tarihinde kesinleştirmiş ve Brexit süreci başlamıştır.

AB ile İngiltere arasındaki Brexit müzakereleri 14 Kasım 2018 tarihinde neticelenmiş ve Geri Çekilme Anlaşması üzerinde mutabakata varılmıştır. Söz konusu Anlaşma, BK Parlamentosunda onaylanmış olup, 2020 yılı Ocak ayı sonuna kadar iç onay sürecinin tamamlanması ve Brexit’in 31 Ocak 2020’de gerçekleşmesi beklenmektedir.

Brexit tarihi sonrasında BK AB’den ayrılacak olup, 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermesi öngörülen ‘Geçiş Dönemi’ başlayacaktır.  Bu süre boyunca BK, ticaret açısından, AB üyesi bir ülke gibi muamele görecek, böylelikle aynı süre içinde BK, ülkemiz için Gümrük Birliği ortağı konumunu koruyacaktır.

Brexit tarihi ertesinde (Geçiş Dönemi boyunca) AB ve BK arasında gelecek dönem ilişkilerini şekillendirecek yeni bir Ticaret Anlaşması müzakere edilecektir. Söz konusu görüşmelere paralel olarak ülkemizle BK arasında kurulmuş olan Ticaret Çalışma Grubu altında bir STA müzakeresi yürütülmesi planlanmaktadır.

Brexit senaryoları kapsamında ticarette tabi olunacak gümrük vergisi ve gümrük prosedürleri uygulamalarına ilişkin bilgiye ulaşmak için tıklayınız.  

Brexit senaryoları kapsamında ticarette tabi olunacak olası teknik mevzuat düzenlemelerine ilişkin bilgiye ulaşmak için tıklayınız. 

Brexit senaryoları kapsamında ticarette tabi olunacak olası sektörel teknik mevzuat düzenlemelerine ilişkin bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Bilgilerinize sunulur.

 

 


Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com