Circular

Circular No: 2020/052


Irak ve İran'a Yönelik Ticari Geçişler ile Yeni Koronavirüs (COVID-19) Hastalığıyla Mücadele İçin Alınan Önlemlere ilişkin Duyuru

 

Ege İhracatçı Birliği tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan bilgilendirmeye istinaden; Irak’a Habur gümrük kapısı aracılığıyla gerçekleştirilecek ticari geçişler ile İran’a ticari geçişler ve yeni Koronavirüs (COVID-19) Hastalığıyla Mücadele İçin Alınan Önlemlere ilişkin olarak iki Duyuru yayımlanmıştır.

İlgili Duyurular aşağıdaki gibidir;

IRAK’A HABUR GÜMRÜK KAPISI ARACILIYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK TİCARİ GEÇİŞLER

- Iraka ait Halil İbrahim Gümrük kapısı sahasında tampon olarak belirlenen yerlerde dorse veya konteyner değişimi yapılarak iş ve işlemler gerçekleştirilebileceği,
- Konuyla ilgili firmaların kendilerinin alacakları tedbirler çerçevesinde araçlarını ve yüklerini Irakta bulunan gerek Iraklı gerek Türk şoförlere tamamen teslim etmek ve ülke içlerine gitmemek şartıyla yine Halil İbrahim Gümrük sahasında tampon olarak belirlenen yerlerde şoför değişimi suretiyle de iş ve işlemler gerçekleştirilebileceği,
- Bu işlemler yapılırken Habur Gümrük Sahasında konuşlanan sağlık bakanlığı personeli ve valilikle eşgüdümlü olunacağı,
- Şoförlerin birbirlerine temasını önleyecek şekilde ve aynı zamanda şoförlerin maske, eldiven gibi koruyucu donanımla teçhiz edilmeleri için gerekli tedbir alınacağı.

İRAN’A AÇILAN KAPILARIMIZ VE YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) HASTALIĞIYLA MÜCADELE İÇİN ALINAN ÖNLEMLER;

-İran’a açılan gümrük kapılarımızdan, sadece daha önce çıkış yapmış Türk vatandaşlarımızın ve araçlarının girişine izin verilecek, bunların girişleri Sağlık Bakanlığı’nın kapılarımızda almış olduğu önlemlerle eşgüdümlü olarak gerçekleştirilecektir.

-İran’a açılan gümrük kapılarımızdan sadece İran veya üçüncü ülke vatandaşlarının çıkışlarına izin verilecek, dönüşlerinde girişlerine izin verilmeyeceği kendilerine bildirilecektir.
-İran’a açılan gümrük kapılarımızdan Türk vatandaşlarının çıkışlarına izin verilmeyecektir.
-İran’a açılan gümrük kapılarımızdan tıbbi malzeme veya insani yardım malzemesi taşıyan Türk vatandaşları ve araçlarının işlemleri sınırda konteyner değişimi suretiyle yapılacaktır. Bahse konu malzeme taşıyan İran veya üçüncü ülke vatandaşlarının ve araçlarının çıkışlarına kendilerine geri dönüşlerinde izin verilmeyeceğinin bildirilmesi suretiyle izin verilecektir.
-Nahçivan’a açılan Dilucu gümrük kapısından giriş ve çıkışlar serbest olmakla birlikte Valilik ve Sağlık Bakanlığı birimlerinin almış olduğu tedbirlerle eşgüdümlü şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.
-Gürcistan son 28 gün içinde İran, Çin, Güney Kore ve İtalya’ya giriş çıkışları olan şahısların girişine izin vermediğinden, Sarp, Türkgözü ve Aktaş gümrük kapılarımız çıkışlı araç şoförlerinin bu uygulamaya maruz olmayacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir.
-Çin ve İran’ın ardından; İtalya, Irak ve Güney Kore’ye yönelik gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları da durdurulmuştur.
-Irak’ın durumu da İran’la aynıdır. Türk vatandaşları ve ihracat yükü taşıyan Türk tırları gidemeyecektir. Irak’ta bulunan (halihazırda) tır şoförleri ve yolcular, sağlık kontrolünden geçmek kaydıyla, Türkiye’ye alınacaklardır.
-Ticaret Bakanlığımızca ihracatımızın menfi etkilenmemesi kapsamında alınacak tedbirlerden birisi "dorse ve konteyner değişimi" olacaktır.

Irak duyurusu için; http://www.eib.org.tr/duyurular.asp?Sektor=&HID=473799739202031133531

İran ve Koronavirüs ile ilgili alınan önlemler için; http://www.eib.org.tr/duyurular.asp?Sektor=&HID=43695070520203195041

Bilgilerinize sunulur.

 



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com