Circular

Circular No: 2020/096


Sağlık Bakanlığı-TİTCK-Uyuşturucu veya Psikotrop Madde İhtiva Etmediğine Dair Yazı-Ön İzin Belgesi

 

T.C. TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün Genelgesi ile; Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen ve onaylanan 1064 kodlu “TPS-Sağlık Bakanlığı-TİTCK-Uyuşturucu veya Psikotrop Madde İhtiva Etmediğine Dair Yazı-Ön İzin Belgesi” başvuruları, iznin verilmesi ve kullanılmasına ilişkin işlemlerin Tek Pencere Sistemine (TPS) alındığı belirtilerek işlem akışına yer verilmiştir.

 

Buna göre; “TPS-Sağlık Bakanlığı-TİTCK-Uyuşturucu veya Psikotrop Madde İhtiva Etmediğine Dair Yazı-Ön İzin Belgesi” başvuruları, iznin verilmesi ve kullanılmasına ilişkin işlemlerin aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleştirilecektir:

 

1- Yükümlüsünce E-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılarak Tek Pencere Sistemi ile entegre çalışan Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Elektronik Başvuru Sistemi (EBS) uygulaması üzerinden iletilen başvurular Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından değerlendirilir.

 

2- Yapılan inceleme neticesinde herhangi bir eksiklik veya hata bulunmadığı tespit edilen başvurular ile tespit edilen eksiklik ve/veya hataların yükümlüsünce giderildiği anlaşılan başvurular Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından incelenmek üzere kabul edilir.

 

3- Kabul edilen başvurunun uygun bulunması halinde, Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından onaylanır ve sistem tarafından e-belge 23 haneli olarak üretilir.

 

4- Sistem’in 23 haneli olarak ürettiği e-belge numarası/ilgili belge satırı (Örnek: E-Belge No: 16545419881002000000392/1) ilgili gümrük beyannamesinin 44 no.lu kutusunda “Belge Referans No” ve “Belge Tarihi” alanlarında beyan edilir.

 

5- 23/03/2020 tarihinden önce düzenlenmiş uyuşturucu veya psikotrop madde ihtiva etmediğine dair yazıların Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından söz konusu tarih itibariyle geçersiz sayılması nedeniyle 23/03/2020 tarihinden önce edinilmiş uyuşturucu veya psikotrop madde ihtiva etmediğine dair yazılar gümrük işlemlerinde kabul edilmeyecektir.

 

6- 23/03/2020 tarihi ile işbu Genelgenin yayımı tarihi arasındaki süreçte ıslak imzalı olarak edinilmiş uyuşturucu veya psikotrop madde ihtiva etmediğine dair yazılar 3 ay süreli olarak 30/06/2020 tarihine kadar gümrük işlemlerinde kullanılabilecektir.

 

7- Genelge tarihi itibariyle, uyuşturucu veya psikotrop madde ihtiva etmediğine dair yazılara ilişkin başvuruların elektronik ortamda yapılarak yükümlüsünce e-belge olarak edinilmesi ve elektronik ortamda e-belge olarak gümrük beyannamesine beyan edilmesi söz konusu olacağından, işbu Genelge’nin altıncı madde hükmü saklı kalmak kaydıyla, gümrük beyanname ekinde kâğıt ortamında düzenlenmiş ıslak imzalı belge aranmaz.

 

8- 2019/17 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

 

 



  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com