Circular

Circular No: 2020/112


Çin'den Tıbbi Ürün İthalatı Hakkında İTKİB Duyurusu

 

İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ resmi web sitesinde yayımlanan 2020/4374 sayılı Bülten ile; Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Pekin Ticaret Müşavirliğimizce hazırlanan ve bir örneği ekte gönderilmekte olan Çin’den gerçekleştirilecek tıbbi ürün ihracatı hakkında Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya ilişkin bir bilgi notu paylaşılmıştır.

 

Söz konusu notta ÇHC Ticaret Bakanlığının 3 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya yer verilerek, bazı tıbbi cihaz ve ürünlerin ihracatını sıkılaştıran yeni bir düzenlemeye gidildiği ve detayları ekteki notta belirtilen tıbbi ürünlerin ihraç edilmeden önce sıkı kontrolden geçirileceği ve ürünlerin ihraç edileceği ülkedeki ithalatta aranan belgelerin Çin’den ihracat gerçekleşmeden teyit edileceği bilgisi verilmektedir. Aynı açıklamada, Gümrük idarelerinin ihracatçı firmaların ürün lisanslarını kontrol ederek ihracata izin vereceği belirtilmiş ve Çin Tıbbi Ürün İdaresi (NMPA) tarafından hazırlanmış olan firma listesi paylaşılmıştır.

 

Pekin Ticaret Müşavirliğimizce, Türk firmalarının Türkiye’ye ithal etmek ya da üçüncü ülkelere ihraç etmek üzere söz konusu medikal ürünleri Çin'den almaları durumunda, sadece NMPA tarafından onaylı listede yer alan firmalardan ithalat yapmalarının uygun olacağı, söz konusu listede yer almayan firmaların medikal ürün ihracatları yasaklanmamakla birlikte, kalite ve diğer konularda firmalarımızın sorun yaşama ihtimalinin listede yer alan firmalara göre çok daha yüksek olacağı değerlendirildiğinden, firmalarımızın listede yer almayan firmaların tekliflerine itibar etmemesinin uygun olacağı belirtilmektedir.

 

İlgili bilgi notu ektedir.

 

Bültene ulaşmak için https://www.itkib.org.tr/tr/bulten-2020-4374.html

 

Bilgilerinize sunulur.

 



  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com