Circular

Circular No: 2020/332


Havayolu İhracatta Depolama Giriş Takip Uygulaması

 

24.08.2020 tarihi itibariyle bir hafta süre ile taşıma şekli 40 seçilmiş olan ihracat beyannamelerinde acente sevk belge numarasının ihtiyari olarak beyanının sağlanmasına ilişkin uygulamanın ismi "Havayolu İhracatta Depolama Giriş Takip Uygulaması" olarak değiştirilerek 31.08.2020 tarihi itibariyle İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğünde zorunlu, diğer gümrük müdürlüklerinde ihtiyari olarak kullanılabileceği, 05.10.2020 tarihi itibariyle ise tüm gümrük müdürlüklerinde zorunlu olacağı bildirilmiştir.

Havayolu İhracatta Depolama Giriş Takip Uygulaması"na ilişkin işlemler aşağıdaki şekilde yapılacaktır:

- İhracat eşyasının havayolu depolama tesisine girişini müteakip gönderici adı, eşya cinsi, kap adedi, kilo, ihracatçı firma, geçici depolama yeri kodu, gümrük kodu, konşimento no bilgileri geçici depolama yeri işleticisi tarafından elektronik ortamda BİLGE Sistemine gönderilecektir. 

- Sistem tarafından yukarıda belirtilen bilgiler için bir ID numarası oluşturulacaktır.

- Sistem tarafından oluşturulan ID numarasının ihracatçı tarafından ihracat beyannamesinde doldurulması zorunlu alan olarak oluşturulmuş olan " Havayolu İhracatta Depolama Giriş Bildirim No" alanında beyan edilecektir.

- Beyannamede " Havayolu İhracatta Depolama Giriş Bildirim No" alanında beyan edilen ID numarası tıklanarak bilgiler görüntülenebilecektir.

- Beyannamenin işlemleri muayene/kontrol işlemlerini yapan memur tarafından tamamlandıktan sonra beyanname üzerinde Sistemde başka bir memur tarafından herhangi bir onay işlemi yapılmayacaktır.

- Geçici depolama yeri işleticileri tarafından da beyanname numarası ve geçici depolama yeri kodu ile beyannamelerin gümrük işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı ile beyanname muhteviyatı eşyanın kap ve kilo bilgileri sorgulanabilecektir. 

Konuya ilişkin Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 28.08.2020 / 56981145  tarih sayılı yazısı eklidir.



  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com