Circular

Circular No: 2021/090


Süs bitkilerinde KDV oranı hk. (çiçek soğanları hariç )

 

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 06.01.2021 tarihli yazısında; TGTC'nin 0602.90.45.00.11 GTİP numarasında tanımlanan (Çelikler) ve ticari hayatta köklü çiçek fidesi (lisianthus fidesi) olarak yükümlüsünce beyan edildiği ifade edilen eşyanın, "Köklendirilmiş çelikler ve fidanlar" sınıflandırmasında yer aldığı ve dolayısıyla mamul halde bulunmadığı anlaşıldığından süs bitkileri ile çiçek olarak değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı, bu nedenle, söz konusu eşyanın ithal ve tesliminde genel oranda (yüzde 18) KDV hesaplanması gerektiği belirtilmişti.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nca ilgili yazının tekrar gözden geçirilmesinin talep edilmesi neticesinde Gümrükler Genel Müdürlüğü'nce ekli yazı yayımlanarak;

TGTC'nin 06.01 gümrük tarife pozisyonunda yer alan çiçek soğanları hariç olmak üzere, açık hava bitkileri ve oda bitkileri ile bunların çelik ve fidanlarının mamul olarak nihai tüketicilere de teslim edilebildiği anlaşıldığından, bu ürünlerin 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 1 inci maddesi ile 2007/13033 sayılı BKK'ya eklenen geçici 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (s) bendi kapsamında olduğu ve 3318 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca da 31/5/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) ithal ve teslimlerinde yüzde 8 oranında KDV uygulanması gerektiği belirtilmiştir.



  Click to see PDF Format



Sincerely,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

For question of Circular:
Sabahattin Altıkardeş s.altikardes@tgmgumruk.com
Hakan TOPAL h.topal@tgmgumruk.com


Our explanations given above contain general information on the subject.TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. No liability can be claimed for any consequences arising from or related to the content of this document.

logo

TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi (TGM Customs Consultancy Co. Ltd.) of which ERTUĞRUL TAN was positioned as the Founder Chairman in 1990 has been rendering services as an indirect representative under the provisions of the Customs Law No. 4458 and Customs Regulations.

Address
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
Contact
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com