Sirküler

Sirküler No: 2021/199


İhracatçıların Hususi Damgalı Pasaport Yenileme İşlemleri

 

http://www.itkib.org.tr/tr/bulten-2021-4866.html linkinde yayımlanan İTKİB Duyurusunda; Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, 2017/9962 sayılı İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar kapsamında yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecek firmalar ile pasaport verilebilecek firma yetkili sayılarını belirleyen kontenjanların pasaport sisteminde tanımlanmakta olduğu ve başvuruların sistem vasıtasıyla takip edildiği,

Böylece firmaların mevcut kontenjanları dahilinde yetkililerine pasaport verilmesi kontrol altında tutulmakta ve mükerrer başvuruların önlendiği,

Konu ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde yapılan çalışmalar neticesinde, geçerlilik süresi devam eden hususi damgalı pasaportların yenilenmesine yönelik başvurularda talep formu aranmaksızın mevcut pasaportun süresi kadar yeni bir pasaport düzenlenebilmesine imkan sağlandığı belirtilerek başvuruya ilişkin usul ve esaslara yer verilmiştir.

Bu kapsamda, pasaportun hasar görmesi, sayfalarının dolması, kaybolması, isim-soyisim değişikliği gibi durumlarda, hususi damgalı pasaportun yenilenmesi için doğrudan il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne başvuru yapılacak ve pasaportun kalan süresi kadar yeni pasaport alınacaktır. Örneğin,

2020 yılının Kasım ayında alınmış olan 4 yıllık bir hususi damgalı pasaport 2022 yılında kaybolduğunda veya zayi olduğunda, pasaport sahibi bölge müdürlüğü nezdinde herhangi bir işlem yapılmadan doğrudan doğruya il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne başvuru yapacak ve kendisine söz konusu Müdürlük tarafından 2024 yılının Kasım ayına kadar süresi olan yeni bir hususi damgalı pasaport verilecektir.

Öte yandan, hususi damgalı pasaportun 6 aydan az süresi kalması sebebiyle kullanılamaz halegelmesi veya firmanın farklı bir yetkilisine hususi damgalı pasaport alınmak istenmesi durumlarında bölge müdürlükleri tarafından süregelen uygulama geçerli olacaktır.


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com