Sirküler

Sirküler No: 2021/201


Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Menşe Kuralları ve Menşe İşlemlerine İlişkin Protokolünü Değiştiren Ekli 2/2021 Sayılı Kararının Onaylanması Hakkında Karar

 

Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Komitesinin Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Menşe Kuralları ve Menşe İşlemlerine İlişkin Protokolünü Değiştiren Ekli 2/2021 Sayılı Kararının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3827) 14.04.2021 tarihli 31454 mükerrer sayılı resmi gazetede yayımlanarak 14.04.2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Anlaşmanın hükümleri kapsamındaki ürünler Ek II'de belirlenen menşe kurallarını sağlamak koşuluyla, tercihli muameleye tabi olacaktır.

Tercihli menşe belgesi olarak 12 aylık geçerlilik süresi olan “Menşe Beyanı” kullanılacaktır.

Bu aşamadan sonra Anlaşma kapsamı menşe kurallarının uygulanmasına ilişkin uygulama yönetmeliği ve İthalat Rejimi Kararı yayımlanıncaya kadar,

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.12.2020 tarihli 60298504 sayılı yazıları uyarınca Birleşik Krallık STA kapsamındaki Birleşik Krallık çıkışlı ve menşeli eşya ithalatında Uluslararası Anlaşma Kodunun “BİRLEŞİK KRALLIK (BK)” seçilmesi ve geçerli bir “Menşe Beyanı”nın (0842 Doküman Kodlu) gümrük idaresine ibraz edilmesi halinde eşyaya ilişkin olarak “Diğer Ülkelere” uygulanan kanuni vergi oranları üzerinden teminat alınması suretiyle işlem tesis edilmesi, Anlaşmaya ilişkin Yönetmeliğin resmi gazetede yayımlanmasının ardından yapılan işlemin yönetmelik hükümlerine uygunluğunun değerlendirilerek, uygun ise teminatın çözülmesi, uygun olmayan durumlarda ise irad kaydedilmesi yönünde işlem tesis edilmeye devam edileceği değerlendirilmektedir.(sirkü no:2021/16)

Konuya ilişkin Karar https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210414M1-1.pdf linkinde yayımlanmıştır.

Konuya ilişkin Karar https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210414M1-1.pdf linkinde yayımlanmıştır. 

Menşe Beyanı Metni

Aşağıda metni verilen menşe beyanı, dipnotlarla uyumlu şekilde yapılmalıdır. Ancak, dipnotlar kopya edilmemelidir

İngilizce Uyarlama

The exporter of the products covered by this document (customs authorisation No … (1 )) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of … (2) preferential origin.

Türkçe Uyarlama

Bu belge (gümrük onay No: … (1)) kapsamındaki girdilerin ihracatçısı, aksi açıkça belirtilmedikçe, bu girdilerin … (2) tercihli menșeli olduğunu beyan eder.…

(3) (Yer ve tarih)

… (4)  (İhracatçının imzası, İlaveten beyanı imzalayan kişinin adı ve soyadı okunaklı şekilde yazılmalıdır)

__________________________

1 Türkiye’de yerleşik ihracatçılar için, menşe beyanının bir onaylanmış ihracatçı Tarafından yapıldığı hallerde onaylanmış ihracatçı yetki numarası bu alana girilmelidir. Menşe beyanının bir onaylanmış ihracatçı Tarafından yapılmadığı hallerde parantez içindeki sözcükler silinir ya da bu alan boş bırakılır. Menşe beyanının Birleşik Krallık’ta yerleşik bir ihracatçı Tarafından yapıldığı hallerde bu alana EORI numarası girilir.

2 Ürünlerin menşei belirtilir.

3 Belge üzerinde bilgi mevcutsa bu veriler ihmal edilebilir.

4 İhracatçının imzalamasının gerekmediği hallerde, imzadan muafiyet, imzalayanın isminden de muafiyet anlamına gelir.


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com