Sirküler

Sirküler No: 2021/279


ATA Karnesi kapsamında geçici ithalat işlemleri hakkındaki Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik yapılmıştır.

 

ATA karneleri ile geçici olarak ithal edilebilecek eşyaya ve ATA karnelerine gümrük idarelerince yapılacak işlemleri belirleyen Gümrük Genel Tebliği (Geçici İthalat) Seri No: 4’te değişiklik yapılmıştır.

Buna göre; ATA Karnesi kapsamında geçici ithal edilecek eşya, giriş gümrük idaresine varışından önce elektronik olarak beyan edilebilecektir.

ATA Karnesi işlemleri karne hamili veya temsilcisi tarafından yapılabilmekte. ATA Karnesinin “B.Temsilcisi” bölümüne temsilcinin adının açık olarak yazılmadığı durumlarda EK 2/A’da yer alan vekâletnamenin; karne hamilince doldurularak imzalanmış/kaşelenmiş ve karneyi düzenleyen Oda, Elçilikler/Konsolosluklar veya Noterler tarafından imzalanıp mühürlenmiş olarak ATA Karnesi ile birlikte ibraz edilmesi gerekecektir.

Tebliğ ekine ATA Karnesinin “B.Temsilcisi” bölümüne temsilcinin adının açık olarak yazılmadığı durumlarda kullanılmak üzere vekaletname örneğinin bulunduğu EK 2/A eklenmiştir.

Tebliğ’in Rejim Şartlarının İhlali ve Ceza Uygulaması başlıklı 10 uncu maddesinin 1- "e" bendinde yer alan kefil kuruluşa tanınan süre içinde ödenmeyen gümrük vergileri ile ithalatta alınan diğer vergiler ile % 10 fazlasına ilişkin tutarın tahsilatına dair ifadedeki  “ile % 10 fazlasını” ibaresi “toplamının %10 fazlasına kadar tutarı” olarak değiştirilmiştir.

Konuya ilişkin Gümrük Genel Tebliği (Geçici İthalat) Seri No: 4’te Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Geçici İthalat) (Seri No: 7) 02 Haziran 2021 Tarihli ve 31499 Sayılı Resmi Gazetenin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210602-31.htm linkinde yayımlanmıştır.



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com