Sirküler

Sirküler No: 2021/377


Ordino/yük teslimat formu uygulaması ile ilgili olarak Gümrükler Genel Müdürlüğünün görüşü

 

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 218 inci maddesi, 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kararname, Gümrük Yönetmeliği’nin 130 uncu maddesi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun E:20192250 K:2020/ 812 sayılı Kararlarında yer alan hükümlere göre Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2000’li  yıllardan beri ortaya koyduğu, talimat ve yazışmalara yansıyan “Gümrük idareleri taşınan yükün teslim yükümlüsü değildir, ordino/yük teslimat formu olmaksızın eşyanın teslim edilmemesi uygulaması özel hukuk alanına giren bir olaydır” görüşünün korunduğu bildirilmiştir.

Bu açıdan bakıldığında ordino konusunda yapılacak düzenlemenin  Gümrük Kanununun 218 inci maddesinde belirtilmiş "gümrük iş ve işlemleri ile ilgili.. bir yönünün bulunmadığı, söz konusu yetki maddesinin liman işleticileri ve geçici depolama yeri işleticilerine yönelik olduğu, bununla birlikte taşıyan, acente veya komisyoncu tarafından düzenlenen bir belge veya tahsil edilen bir ücret olan ordinonun ise, özel hukuk hükümlerine (6102 sayılı Ticaret Kanunu, 6098 sayılı Borçlar Kanunu) göre acente, ithalatçı ve geçici depolama yeri işleticisi arasında ifa edilen işlemlerin  sonucunda ve özel hukuk hükümlerine göre tesis edilen sözleşmeler (navlun, kırkambar ve saklama) kapsamında uygulandığı,

Bu kapsamda ordino konusunda yapılacak bir işlem bulunmadığının değerlendirildiği, bununla birlikte son zamanlarda Gümrükler Genel  Müdürlüğü’ne intikal eden artan sayıda yazı/dilekçe ışığında "gümrük işlemleri bitirilmiş eşyanın geçici depolama yerlerinden fiziki teslimi” hususunda bir mevzuat çalışmasının da başlatıldığı bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel  Müdürlüğü’nün 30.07.2021 tarihli 65934343 sayılı yazıları.

https://drive.google.com/file/d/1N7Ml2MMQyIzmVw5VGHBJ23pQ2awab2ga/view?usp=sharing


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com