Sirküler

Sirküler No: 2021/400


Demonte halde gelen traktörün gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulabileceği

 

Demonte halde gelen traktörün işleme faaliyeti sonrasında serbest dolaşıma girişinde teknik düzenlemelere uygunluğunun sağlanması amacıyla gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulmak istenilmesi durumunda, Gümrük kontrolü işleme rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine getirilecek eşyaya ilişkin izin başvurularının 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeliğinin gümrük kontrolü altında işleme rejimine ilişkin hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılması gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 23.08.2021 / 66600193 tarih, sayılı ekli yazısı.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı       :E-72093537-133.01-

Konu     :Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi:

              Solis Traktör San. ve Tic. A.Ş-Traktör

23.08.2021 / 66600193

DAĞITIM YERLERİNE

 

İlgi:        a) 15.10.2014 tarihli, 3319869 sayılı yazımız.

              b) 02.02.2016 tarihli, 13511799 sayılı yazımız.

              c) 08.04.2019 tarihli, 43318655 sayılı yazımız.

Gümrük kontrolü işleme rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine getirilecek eşyaya ilişkin izin başvurularının değerlendirilme sürecine ilişkin hususlar, ilgi (a) ve (b)'de kayıtlı yazılarımız ile açıklanmıştır.

Anılan rejim kapsamında demonte halde traktör işlemlerine ilişkin olarak Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün 25.06.2021 tarihli, 64990166 sayılı yazısında, söz konusu eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemlerinde TSE uygunluk yazısı alınmak üzere Gümrük Yönetmeliğinin 370 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca GKAİİ verilmesinin talep edildiği, ancak, ilgi (c) yazımızda, Karayolu Taşıt Araçlarının İthaline İlişkin Tebliğin (İthalat: 2021/7) demonte olarak getirilen ürünleri kapsamadığı ve bu ürünler için TSE tarafından uygunluk yazısı düzenlenmesine gerek olmadığının bildirilmesi sebebiyle tereddüt hasıl olduğu, anlaşılmaktadır.

İlgi (b) yazımızda belirtildiği üzere yazımız kapsamı eşyaya ilişkin izin başvurularının, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeliğinin gümrük kontrolü altında işleme rejimine ilişkin hükümleri çerçevesinde Bölge Müdürlüklerince başvuruların değerlendirilerek sonuçlandırılması gerektiği belirtilmiş, Bölge Müdürlüklerince izin başvurusu değerlendirilebilecek eşya listesinde Traktör cinsi eşyanın bünyesine girecek muhtelif parçalara (Diferansiyel, kaporta v.b.) da yer verilmiştir.

Diğer taraftan, ilgi (c) yazımız, gümrük kontrolü altında işleme rejiminden bağımsız olarak, Karayolu Taşıt Araçlarının İthaline İlişkin Tebliğ kapsamında denetime tabi 87.01 tarife pozisyonunda sınıflandırılan traktörlerin demonte olarak beyan edilmesi halinde, anılan Tebliğe göre uygunluk denetimine tabi tutulması gerekip gerekmediği hakkındadır.

Bu çerçevede, demonte halde gelen traktörün işleme faaliyeti sonrasında serbest dolaşıma girişinde teknik düzenlemelere uygunluğunun sağlanması amacıyla gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulmak istenilmesi durumunda, bu yöndeki taleplerin, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeliğinin gümrük kontrolü altında işleme rejimine ilişkin hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

Dağıtım: Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com