Sirküler

Sirküler No: 2021/431


Reuters Petrokimyasal Referans Fiyatları Altında Kalan ürünlerin ithlatında uygulanacak işlemler

 

Ticaret Bakanlığı Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, “Reuters Petrokimyasal Referans Fiyatları Altında Kalan Kıymet Araştırmaları Hakkında” yayımlanan yazıda; petrokimyasal ürünlerin ithalatında;

-“Reuters Petrokimyasal Referans Fiyatlarının” altında kalan kıymetlerde, ortaya çıkan kıymet farkının yükümlü firmalar tarafından yurtdışı gider olarak beyan edildiği, bu durumun ise 2012/29 sayılı Genelge kapsamında kıymet araştırması yapılmamasına sebebiyet verdiği, firmalarca ithalat esnasında cezai işleme maruz kalmamak, yüklü teminatlar yatırmaya zorlanmamak gerekçeleriyle eşyanın kıymetini fatura kıymeti üzerinden değil, ilgili referans kıymeti üzerinden beyan etmeye gümrük idaresi tarafından mecbur bırakıldıkları ve aradaki kıymet farkını beyanname üzerinde yurtdışı gideri olarak beyan etmek zorunda kaldıkları iddia edilerek Gümrük Kanunu’nun 211. Maddesi kapsamında geri verme başvurusunda bulunulduğu aktarıldı. Geri verme talepleri reddedildikten ve bu karara karşı yapılan itirazların da olumsuz sonuçlanmasının ardından, konuya ilişkin dava açıldığı ve mahkeme kararlarının tamamının Bakanlık aleyhine sonuçlandığının tespit edildiğine işaret edilerek,

Petrokimyasal ürünlerin ithalatında Kıymet beyanlarının Bakanlık intranet sitesinde yayımlanan “Reuters Petrokimyasal Referans Fiyatlarında” yer alan bilgilerdeki kıymetten düşük olması durumunda, yurtdışı giderlerin arttırılarak kıymet farkının kapatılması uygulamasına son verilmesi, firmaların bu konuya ilişkin taleplerinin reddedilmesi, bundan sonraki işlemlerde aradaki fark kıymet için Gümrük Kanunu 202. Maddesi kapsamında teminat altına alınması, beyan edilen kıymetin gerçeklik ve doğruluğunun tespiti amacıyla satış bedeli yöntemi terkedilmeden 2012/29 sayılı Genelge kapsamında kıymet araştırılmasına gidilmesi gerektiği bildirilmiştir.

 

Ticaret Bakanlığı Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün  20.09.2021 tarihli 67408103 sayılı yazıları.

https://drive.google.com/file/d/1d1oYnhlywV_kuNbK0o3OYPothIA5MgzK/view?usp=sharing


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com