Sirküler

Sirküler No: 2021/455


İhracatçı Birlikleri nispi aidat ödemeleri

 

TİM ve İhracatçı Birliklerinin talimatlarında nispi ödemenin gümrük müşaviri ya da ihracatçının kendisi tarafından yapılması için bir yönlendirme ya da kısıtlama bulunmadığı, halihazırda uygulamanın günlük iş akışı içerisinde gümrük müşavirleri ile ihracatçıların serbestçe mutabık kaldığı şekilde yürüdüğü, ödemenin yalnızca ihracatçılar tarafından yapılması yönünde bir düzenlemenin ise Borçlar Kanunu başta olmak üzere yürürlükteki mevzuatın yanı sıra, ticaretin temel akışına da aykırılık teşkil edeceği, zira bir edimin ifasının bizzat mükellef tarafından yapılabileceği gibi, mükellefin vekil tayini ettiği kişiler veya diğer taraflarca yerine getirilmesinin mümkün bulunduğu belirtilerek;

Nispi ödemenin gümrük beyannamelerinin tescili aşamasında yapılması yerine ihracatçı birlikleri ile ihracatçı firmalar arasında belirlenecek periyotlarda ödenmesini sağlayacak bir  düzenleme yapılmasına ihtiyaç bulunmadığının mütalaa edildiği bildirilmiştir.

Kaynak: TC TİCARET BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü 20.10.2021 tarihli 68379612 sayılı yazıları

https://drive.google.com/file/d/1WkPNc6XHHm-uX-rT3NcAUdpWkOX4O0Zi/view?usp=sharing


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com