Sirküler

Sirküler No: 2021/488


Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik , Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Yapılan değişiklikle Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun yetkisinde olan birçok konu Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlanmıştır.

Etil alkol perakende satış belgesi, etil alkol toptan satış belgesi, etil alkol ve metanol toptan satış belgesi ve yetkili alkol dağıtım firması uygunluk belgesi, artık Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından değil Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecektir.

Metanol üretimine ilişkin talepler de Tarım ve Orman Bakanlığı’nca değerlendirilecek.

Etil alkol üretim tesisi kuracak gerçek veya tüzel kişiler, taleplerine ilişkin dilekçelerini Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirecek, Etil alkol üretim tesisi başvuruları, 90 gün içerisinde Bakanlıkça değerlendirilecek ve bu değerlendirme, 30 gün içinde karar bağlanacaktır.

Tesis kurma iznini alarak projesini gerçekleştiren ve işletmesini üretime hazır hale getiren firma, artık Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na değil Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı bildirimde bulunacaktır. Bakanlığın görevlendirdiği personel, 30 gün içerisinde denetim yapacaktır.

Firmalar, 5 yıl geçerli olan üretim belgelerini yenilemek için yine Bakanlığa başvuracaktır.

Firmalar, üretim kapasite artışına ilişkin projelerini yine Kurum’a değil Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunacak, gerekli şartları yerine getirdiğine ilişkin tespitin ardından üretim yapabilecektir.

Etil alkol ve metanolün ithalatını yapan firmalar, artık Kurum’dan değil Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ithalat uygunluk izni alacaktır.

Ayrıca,  tıbbi amaçlı kullanılan etil alkolün satışına karekod uygulaması geldi ve ayrıca önceden 2 ve 5 litre şeklinde satılan etil alkolün sadece 5 litre halinde satılabilecektir.

Etil alkol üretim tesisinde üretilen etil alkol, artık mat siyah plastik kaplar içine konulacak, etiketlerine karekod yerleştirilecektir.

Kaynak: 14 Kasım 2021 Tarihli ve 31659 Sayılı Resmî Gazete

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211114-1.htm


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com