Sirküler

Sirküler No: 2021/491


Muhtelif Eşyanın Sınıflandırılması

 

Bazı eşyaların sınıflandırılmasında gümrük idarelerinde farklı uygulamaların olduğu ve çeşitli ihtilafların oluştuğu anlaşıldığından, söz konusu eşyaların Genelge tarihi itibariyle ekli listede yer alan açıklamalar çerçevesinde sınıflandırılması gerektiği Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2021/30 sayılı Genelgeleri ile belirlenmiştir.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı     :E-17474625-010.06.01-00068908333

Konu   :Muhtelif Eşyanın Sınıflandırılması

GENELGE

(2021/30)

Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden bazı eşyaların sınıflandırılmasında gümrük idarelerinde farklı uygulamaların olduğu ve çeşitli ihtilafların oluştuğu anlaşılmış olup, söz konusu eşyaların iş bu Genelge tarihi itibariyle ekli listede yer alan açıklamalar çerçevesinde sınıflandırılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Rıza Tuna TURAGAY

Bakan a.

Bakan Yardımcısı

EK: Liste

EK :

Eşya Tanımı       Tarife   Pozisyonu Gerekçe

-Solenoid bobin olarak adlandırılan, bobinden geçen elektrik akımı ile manyetik bir özellik kazanarak bu özellik sayesinde çeşitli makine veya cihazların bünyesinde çekici veya bırakıcı kuvvet olarak kullanılan ve bir tür elektromıknatıs olarak tanımlanan eşya. Eşya elektrik akımıyla yaratılan manyetik alan sayesinde mekanik bir hareket üretmektedir.      8505.90              GYK (1) ve (6). 85.05 tarife pozisyonu açıklama notları.

(Eşya kullanılacağı ürünün bileşenleriyle mücehhez olduğu takdirde ilgili makine veya cihazın aksamı olarak sınıflandırılır. Örneğin valfe ait aksam-parça içermesi halinde 8481.90)

-Görüntüyü yakalayan bir görüntü sensörü ve bu görüntüyü bir elektronik sinyale dönüştüren bir işlemciden oluşan kamera baskılı devre kartı (camera-board-kamera kartı)    8525.80              GYK (1) ve (6),

AS İzahnamesinin 85.25 tarife pozisyonuna ilişkin açıklama notları. Baskılı devre kartının üzerinde görüntü sensörü ve işlemciden birinin olmaması durumunda 8529.90 tarife pozisyonunda sınıflandırılması gerekmektedir.

-Levha şeklinde, gümrüğe sunulduğu haliyle herhangi bir aydınlatma cihazına ait olduğu anlaşılamayan difüzörler (Işık kaynağından çıkan parlak ışığı kontrol altına alan ve yumuşak bir şekilde yayan optik malzeme)              90.01    GYK (1).

AS İzahnamesinin 90.01 tarife pozisyonuna ilişkin açıklama notları. Lamba ve aydınlatma cihazları, ışıklı panolar, ışıklı isim tabelaları vb. ne ait olduğunu üzerindeki bileşenlerden anlaşılabilen difüzörlerin 94.05 tarife pozisyonunda aksam olarak sınıflandırılması gerekmektedir.

-Cep telefonu, tablet vb. dokunmatik ekrana sahip ürünlerde veri girişi amacıyla kullanılan stylus olarak da adlandırılan kalemler. (Elektronik bileşenleri olsun olmasın)           9608.30              GYK (1) ve (6).


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com