Sirküler

Sirküler No: 2021/499


Veteriner Kontrollerine Tabi Ürün İthalatında Kontrol Belgesi ve İthalat Aşamalarında Sunulması Gereken Belgeler ile Bunlara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (No: 2021/28)

 

Veteriner tıbbi ürünler mevzuatı kapsamındaki ürünler ile üreme ürünleri hariç Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamındaki veteriner kontrollerine tabi ürünlerin ithalatında kontrol belgesi ve ithalat aşamalarında sunulması gereken belgeler ile bunlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen 2012/12 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırılarak 2021/28 sayılı Tebliğ 20.11.2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

2021/28 sayılı Tebliğ ile; Geçerlilik süresinin belirtilmediği Veteriner sağlık sertifikalarında uygulanacak geçerlilik sürelerinde değişiklik yapılarak;

Sertifikada süre belirtilmediği takdirde, sertifika, düzenlendiği tarihten itibaren, havayolu ile gelen sevkiyatlarda on beş gün, karayolu ile gelenlerde otuz gün, demiryolu ile gelenlerde altmış gün, denizyolu ile gelenlerde yüz yirmi gün geçerli olacaktır.

Kontrol belgesi aşamasında sunulması gereken belgeler listesinden "Firmayı temsile yetkili kişi/kişilerin noter onaylı imza sirküleri" ve   "Ticaret Sicil Gazetesi / faaliyet belgesi " çıkarılmıştır.

Doğrudan tüketiciye sunulmayarak, hammadde olarak kullanılacak veteriner kontrollerine tabi ürünler için etiket taahhütnamesi aranmayacaktır.

Ön bildirim ve Kontrol Belgesi başvuruları Tarım ve Orman Bakanlığı'nın elektronik kayıt sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir.

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesine bağlanmış veya gümrük mevzuatı uyarınca gümrük idarelerine sunulmuş ürünlerin ithaline ilişkin işlemler, yeni Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kırk beş gün süreyle Hayvansal Ürün İthalatında Kontrol Belgesi Onaylanması ve İthalat Aşamasında Sunulması Gereken Belgeler Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2012/12) hükümlerine göre yürütülecektir.

Kaynak: 20 Kasım 2021 Tarihli ve 31665 Sayılı Resmî Gazete
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211120-18.htm


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com