Sirküler

Sirküler No: 2021/506


İran'daki ihracatçının faturada gösterdiği hesaba transfer yapılmasının KKDF yönünden peşin ödeme olarak değerlendirilmeyeceği

İran'da bankacılık sisteminin çalışmaması nedeniyle banka üzerinden para transferi yapılmasının fiilen ve hukuken mümkün olmaması halinde yapılacak işleme ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 27/8/2015 tarihli, 82814 sayılı yazısında, uluslararası müeyyideler nedeniyle bankacılık sisteminin çalışmadığı İran'da yerleşik firmalardan yapılan ithalatlar dolayısıyla İran'daki banka hesaplarına para transferi yoluyla ödeme yapılması fiilen ve hukuken müminin olmadığından, anılan ülkeden yapılan ithalatlara ilişkin ithalat bedellerinin, satıcı firmaların satış faturaları Üzerinde transferin yapılacağı firmanın unvanı ve banka hesap bilgilerini ayrıntılı olarak göstermesi ve ithalat bedelinin faturada yer alan ihracatçının gösterdiği hesaplara gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce transfer edildiğinin fatura ve ödemeye ilişkin belgelerin ibrazı suretiyle ilgili gümrük idaresine tevsik edilmesi kaydıyla bu tür transferlerin peşin ödeme kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunduğu bildirilmiştir.

Konuya ilişkin yaşanan tereddüt nedeniyle Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan tekrar görüş istenilmesi üzerine anılan Bakanlıktan cevaben alınan, 11/11/2021 tarihli. 130622 sayılı yazıda İran'dan yapılan ithalatlarda ithalat bedelinin beyanname tescil tarihinden önce faturada yer alan ihracatçının gösterdiği yurt içi hesaplara transfer edilmiş olmasının peşin ödeme kapsamında değerlendirilmeyeceği bildirilmiştir.

https://drive.google.com/file/d/1xpike5M7i1RrBZ9Z_z-QcRWZIwOTC3nt/view?usp=sharing


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com