Sirküler

Sirküler No: 2022/001


İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 5052)

 

İthalat Rejim Kararında  bugün yayımlanan İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 5052) ile Karar’ın 2 inci maddesi ve Geçici Maddelerinde değişiklik yapılmıştır.

 

Buna göre; 2022 yılında uygulanacak olan I, II, III, IV, V, VI ve VII sayılı listeler ve EK:1 (Gelişme Yolundaki Ülkeler (GYÜ), En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ), Özel Teşvik Düzenlemelerinden Yararlanacak Ülkeler (ÖTDÜ), GTS Ülkelerinin sektör ve eşya kapsamını gösteren listeler (EK-2), (EK-3) ve (EK-4) ve Tablo 1 (Bileşim Tablosu) Tablo 2 (Toplu Konut Fonu Tablosu) güncellenmiştir.

İthalat Rejimi Kararının 2 nci maddesine "ek mali yükümlülük"  ifadesi eklenerek İtaşağıdaki şekilde güncellenmiştir.

“MADDE 2- (1) Bu Karar; ithalata ilişkin genel yetkiyi, ithalatın esaslarını, ithalat işlemlerini yürütme koşullarını, ithal eşyaya uygulanacak gümrük vergisi, ek mali yükümlülük ile eş etkili vergi ve mali yükleri, ithalatta takip edilecek madde politikalarını ve ithalatla ilgili izinleri kapsar.”

 

Kararın geçici maddesinin 1 nci fıkrasına göre 01.01.2022 tarihi itibariyle gümrük vergisi yükselen eşya için 01.01.2022 tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan eşyanın 28.2.2022 tarihine kadar (bu tarih dahil) ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmesi halinde 2021 yılı  vergi oranları uygulanabilecektir.

İthalat işlemlerine ilişkin mevzuatta yer alan toplu konut fonu ve ilave toplu konut fonuna yapılan atıflar, ek mali yükümlülüğe yapılmış sayılacaktır.

Kararın geçici 2 nci maddesinde değişikliğe gidilerek;

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 1/1/2017-31/12/2020 tarihleri arasında Avrupa Birliği'ne yapılmış olan ihracatta, telafi edici verginin bulunması halinde bu verginin hesaplanmasında, anılan dönemde bu verginin hiç ödenmemiş veya ‘İthalatta Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranları ile Ek Mali Yükümlülükler kapsamında, ‘ithal ülke ve eşyasına İthalat Rejimi Kapsamında uygulanan ithalat vergisi oranı ile Avrupa Birliği Ortak Gümrük Tarifesinde uygulanan en düşük gümrük vergisi oranı karşılaştırılır ve daha düşük olan vergi oranı tatbik edilir’ ifadesi çerçevesinde ödenmiş olması kaydıyla bu ifade hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Söz konusu geçici 2 nci madde kapsamında Gümrük mevzuatının ilgili hükümleri saklı tutulmaya devam edilecektir.

Kaynak: 31 Aralık 2021 Tarihli ve 31706 Sayılı Resmî Gazete 3. Mükerrer

https://www.resmigazete.gov.tr/fihrist?tarih=2021-12-31&mukerrer=3



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com