Sirküler

Sirküler No: 2022/057


Yatırım teşvik belgesi kapsamında olsa dahi forklift ithalatında gümrük vergisinin tahsil edilmesi gerektiği

 

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ile ilgili olarak yapılan değişiklikle 29 Haziran 2021 itibariyle  anılan Karara “Ek-8: Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesi” eklenmişti.

Bu kapsamda; yatırım başlama tarihi 29.06.2021 öncesi olan yatırım teşvik belgelerinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında "forklift" (8427 tarife pozisyonu) ithal edilmesi halinde yürürlükteki İthalat Rejimi Kararında öngörülen oranlarda gümrük vergisi tahsil edilmesi gerektiği, forklift dışında kalan ancak forklift ile benzer ticari tanıma sahip olan makineler için gümrük vergisi muafiyeti uygulanmasında sakınca bulunmadığı,

Yatırım başlama tarihi 29.06.2021 ve sonrası olan yatırım teşvik belgelerinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında 2012/3305 sayılı Kararın EK-8 listesinde yer alan makine ve teçhizatın gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü 19.01.2022 / 70954150 tarih, sayılı yazıları

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı       :E-18723479-240-

Konu     :Yatırım Teşvik/Forklift

19.01.2022 / 70954150

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere, 29.06.2021 tarihli ve 31526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2012/3305 sayılı Kararda değişiklik yapan 28/6/2021 tarihli ve 4191 sayılı Kararın 5 inci maddesi ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 9 uncu maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları değiştirilmiş ve anılan Karara “Ek-8: Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesi” eklenmiştir.

Buna göre; 2012/3305 sayılı Kararın 9/2 nci maddesinde "Teşvik belgesi kapsamında otobüs, çekici (Euro normlarına uygun yeşil motoru haiz olanlar hariç), mobilya, motorbot, kamyon (off-road truck tipi karayoluna çıkması mümkün olmayan kaya tipi damperli kamyonlar hariç), transmikser, beton santrali, forklift ve beton pompası ithal edilmesi halinde yürürlükteki İthalat Rejimi Kararında öngörülen oranlarda gümrük vergisi tahsil edilir." hükmü yer almakta iken, söz konusu değişiklik ile anılan fıkra;

"Makine ve teçhizat bedelinin yüzde beşine kadar yedek parça ve Ek-8'de yer alan makine ve teçhizat gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dâhil edilebilir." şeklinde düzenlenmiş olup, Ek-8 'de düzenlenen "Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesi" başlıklı listede forkliftler de yer almaktadır.

Söz konusu mevzuat değişikliğine ilişkin olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan bir örneği ekli 10.12.2021 tarihli ve 3133110 sayılı yazıda;

"1. Yatırım başlama tarihi 29.06.2021 öncesi olan yatırım teşvik belgelerinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında "forklift" ithal edilmesi halinde yürürlükteki İthalat Rejimi Kararında öngörülen oranlarda gümrük vergisi tahsil edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan forklift dışında kalan ancak forklift ile benzer ticari tanıma sahip olan makineler için gümrük vergisi muafiyeti uygulanmasında sakınca bulunmamaktadır.

2. Yatırım başlama tarihi 29.06.2021 ve sonrası olan yatırım teşvik belgelerinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında 2012/3305 sayılı Kararın EK-8 listesinde yer alan makine ve teçhizatın gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilmesi gerekmektedir."

denilmektedir.

Bununla birlikte, anılan Bakanlığın forklift dışında kalan ancak forklift ile benzer ticari tanıma sahip olan makineler için gümrük vergisi muafiyeti uygulanmasında sakınca bulunmadığı yönündeki görüşünün uygulanmasında söz konusu araçların sınıflandırmasına ilişkin aşağıda yer verilen hususların dikkate alınması gerekmektedir:

Türk Gümrük Tarife Cetveli 84.27 tarife pozisyonunda "Forkliftler; kaldırma ve elleçleme tertibatı olan diğer yük arabaları" sınıflandırılmakta olup, pozisyon metninde yer alan "diğer yük arabaları" ifadesinden de anlaşılacağı üzere forkliftler de özel bir yük arabası çeşidi olarak nitelendirilmektedir.

84.27 tarife pozisyonu izahname notlarında ise forkliftler için "...bunların bazıları geniş ebatta olup dikey vaziyetteki bir direk üzerinde kayarak hareket eden bir kaldırma vagonu ile yükü taşırlar. Kaldırma mekanizması, normalde sürücü mahallinin ön kısmına yerleştirilmiştir. Bu kaldırma mekanizması, hareket esnasında yüke destek görevi görmek ve bu yükü istif etmek üzere ya da taşıt üzerindeki bir yere koymak maksadı ile kaldırmak üzere imal edilmiştir." şeklinde açıklama getirildiği görülmektedir.

Diğer taraftan, 84.27 tarife pozisyonu alt açılımlarının belirlenmesinde eşyanın "forklift" yada  "diğer yük arabası" olması önem arz etmediğinden yukarıda belirtilen açıklama dışında tarife mevzuatında başkaca bir ayırım kriteri bulunmamaktadır.

Bu itibarla, yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilmiş forklift ithali işlemlerine ilişkin olarak yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde gerekli araştırmanın yapılarak, bu kapsamda değerlendirilen eşyadan gümrük vergisinin tahsil edilmesi hususunda,

Bilgi ve gereğini rica ederim. 

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

EK: 1 yazı örn.

DAĞITIM: Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com