Sirküler

Sirküler No: 2022/066


Ürünlerin Piyasadan Geri Çağrılması Prosedürleri

 

Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen bir çalışma sonucunda iktisadi işletmeciler ile piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşlarına yönelik https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/effectiveRecalls   bağlantısı üzerinden erişilebilen bir kılavuz yayımlandığı ve yazıda özetle; güvensiz ürünlerin geri çağrılmasında etkinliğin arttırılmasına yönelik stratejilere ilişkin çalışmaya ait Komisyon raporunun önemli noktalarına değinildiği, ayrıca geri çağırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere Komisyon tarafından hazırlanan aşağıdaki şablonun iletildiği,

Bu kapsamda; Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerince yürütülen faaliyetler sonucunda yapılacak geri çağırma işlemlerinde söz konusu kılavuz ile "ISO 10393:2013 Tüketici ürünü geri çağırma - Tedarikçiler için Yönergeler" standardının dikkate alınması, geri çağırma faaliyeti gerçekleştirecek iktisadi işletmecilerin bu dokümanlarda yer alan uygulamalara yönlendirilmeleri  gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün 25.01.2022 / 71329725 tarih, sayılı yazıları.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü

Sayı       :E-97344757-590

Konu     :Ürünlerin Geri Çağrılması Prosedürleri

25.01.2022 / 71329725

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi         : Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün18.01.2022 tarihli ve E-22092612-554.02.01-00071119174 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda; geri çağırma süreçlerinde etkinliğin arttırılmasına yönelik stratejilere ilişkin Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen bir çalışma sonucunda iktisadi işletmeciler ile piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşlarına yönelik https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/effectiveRecalls  bağlantısı üzerinden erişilebilen bir kılavuz yayımlandığı iletilmiştir. Yazıda özetle; güvensiz ürünlerin geri çağrılmasında etkinliğin arttırılmasına yönelik stratejilere ilişkin çalışmaya ait Komisyon raporunun önemli noktalarına değinilmiş ve geri çağırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere Komisyon tarafından hazırlanan ekteki şablon iletilmiştir.

Bu kapsamda; Bölge Müdürlüklerince yürütülen faaliyetler sonucunda yapılacak geri çağırma işlemlerinde yazıda belirtilen kılavuz ile "ISO 10393:2013 Tüketici ürünü geri çağırma - Tedarikçiler için Yönergeler" standardının dikkate alınması, geri çağırma faaliyeti gerçekleştirecek iktisadi işletmecilerin bu dokümanlarda yer alan uygulamalara yönlendirilmeleri hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Avni DİLBER

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi

Genel Müdürü

Ek:

Geri Çağırma Bildirimi Şablonu (1 Sayfa)

Dağıtım:

Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine

Firma logosu

(ihtiyari)             Ürün Güvenliği

Geri Çağırma Bildirimi

[ŞİRKET ADI] GERİ ÇAĞIRIYOR [ÜRÜNÜN ADI]

Ürünün fotoğrafını ekleyin

Mümkünse ürünü tanımlayan bilgilerin nerede olduğunu gösterin

Ürünü tanımlayan bilgilerini ekleyin

•            Parti ve seri numarası gibi ürünün tanımlanmasına ilişkin bilgiler

•            Ürünün nerede ve ne zaman satıldığına dair bilgiler (varsa)

TEHLİKE

•            Ürünün oluşturduğu tehlikeyi ve nedenini açıkça belirtin

•            “Gönüllü”/ “ihtiyati”, “nadir/belirli durumlarda” gibi tüketicilerin risk algısını azaltabilecek terim veya ifadeler kullanmayın.

NE YAPILMALI

•            Tüketicilere ürünü kullanmayı derhal bırakmalarını söyleyin

•            Geri çağırmaya nasıl dahil olunacağını net bir şekilde açıklayın (örneğin, satış noktasına iade, kurum içi teslim alma/onarım için randevu alma vb.)

ÇÖZÜM YOLU

•            Tüketicilerin başvurabileceği çözüm yollarına ilişkin ayrıntıları açıklayın (Ürün onarımı, değiştirilmesi veya para iadesi vb.)

İLETİŞİM

•            Tüketicilerin daha fazla bilgi alabileceği web sitesi ve telefon numarası, interaktif çevrimiçi hizmet ve/veya e-posta adresi sağlayın

[ÖZÜR (İSTEĞE BAĞLI)]



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com