Sirküler

Sirküler No: 2022/074


BİLGE Sisteminde Bulunmayan Beyanlar

 

BİLGE sisteminde beyan edilmeyen belgelerin, beyannamelerin gümrük idaresine ibraz edilen kağıt nüshalarında beyan edilmiş olarak gösterildiği ve sistemdeki beyannamede yer alan bilgiler ile kağıt çıktıda yer alan bilgiler arasında farklılıklar olduğuna yönelik tespitlerin Gümrükler Genel Müdürlüğüne intikal ettiğinden bahisle;

BİLGE sisteminden alınan çıktıların ".htm" formatında ve değiştirilebilir nitelikte olması, aynı çıktı formatının BİLGE sistemi dışında da oluşturulabilmesinin teknik olarak mümkün bulunması nedeniyle, sistemde kayıtlı beyanname ile gümrük idaresine ibraz edilen beyanname nüshalarının uyumlu olup olmadığının titizlikle kontrol edilmesinin gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 04.02.2022 / 71624260 tarih, sayılı yazıları

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :E-73421605-100-

Konu :BİLGE Sisteminde Bulunmayan Beyanlar

04.02.2022 / 71624260

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği gibi, Gümrük Yönetmeliği'nin 174 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası uyarınca sistemde kayıtlı beyanname, gümrük idaresince tüm işlemlere esas tutulacak asıl beyannamedir.

BİLGE sisteminde beyan edilmeyen belgelerin, beyannamelerin gümrük idaresine ibraz edilen kağıt nüshalarında beyan edilmiş olarak gösterildiği ve sistemdeki beyannamede yer alan bilgiler ile kağıt çıktıda yer alan bilgiler arasında farklılıklar olduğuna yönelik tespitler Genel Müdürlüğümüze intikal etmektedir. BİLGE sisteminden alınan çıktıların ".htm" formatında ve değiştirilebilir nitelikte olması, aynı çıktı formatının BİLGE sistemi dışında da oluşturulabilmesinin teknik olarak mümkün bulunması nedeniyle, sistemde kayıtlı beyanname ile gümrük idaresine ibraz edilen beyanname nüshalarının uyumlu olup olmadığının titizlikle kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, sistemde yer alan bilgiler üzerinden işlem yapılmasının esas olduğu ve yapılacak kontrollerde gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bağlantı gümrük idarelerinizin talimatlandırılması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

Dağıtım: Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com