Sirküler

Sirküler No: 2022/094


Mısır Merkez Bankasının Akreditif Mecburiyeti Kararı

Ticaret Bakanlığı’nca, Mısır Hükümetinin talimatları çerçevesinde ve “Gönderi Ön Bilgilendirme-Advanced Cargo Information (ACI-ACID)” sistemine işlerlik kazandırılması amacıyla Mısır Merkez Bankasınca alınarak Bankalara iletilen ancak sayısı ve içeriği belli olmayan Karar kapsamında Mısır'da ithalatlarda akreditif kullanılacağı bilgisinin 12 Şubat 2022'den itibaren pek çok medya organında açıklandığı belirtilerek, açıklanan başka bir haberde  bazı istisnalara ve detaylara değinildiği bildirilmiştir.

Buna göre; Mısır’da ithalatlarda akreditif kullanımına ilişkin Kararın 22 Şubat 2022'den itibaren zorunlu olarak uygulanacağı,

- Yabancı şirketlerin Mısır şubeleri ve bağlı ortaklıklarının hariç tutulacağı 

- Kararın yayımından önce yapılan sevkiyatların hariç tutulacağı (Bazı güvenilir kaynaklarda yayım tarihi 13 Şubat 2022 olarak geçmektedir) 

- Buğday, ilaçlar, aşılar ve bunların ham maddeleri, çay, et, kümes hayvanı, balık, yağ, süt tozu, bebek sütü, bakla, mercimek, tere yağ, mısır gibi ürünlere istisna uygulanacağı,

- 5.000 $'a kadar olan gönderilerin hariç tutulacağı, belirtilmektedir. 

Kaynak: Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/post/11224/


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com