Sirküler

Sirküler No: 2022/112


Almanya Menşe Şahadetnamesi Sonradan Kontrol

 

Almanya yetkili makamlarına sonradan kontrole gönderilen menşe şahadetnamelerine ilişkin olarak alınan cevapta, menşe şahadetnamelerinin saklama süresi 2 yıl olduğundan, sonradan kontrole gönderilen belgelerin 2 yıl öncesine ait olduğu ve bu nedenle detaylı bilginin mevcut olmadığının ifade edildiği belirtildiğinden bu kapsamdaki belgeler için sonradan kontrol talebinde bulunulmasının sonuç yaratmayacağı bildirilmiştir.

Bu doğrultuda, benzeri kapsamdaki belgeler için menşe tespitinin yapılmasının gerekli olduğu hallerde, menşe şahadetnamelerinin uygunluğuna veya uygunsuzluğuna kanaat getirilmesine yardımcı olacak mevcut bilgi ve belgelerin bir arada değerlendirilerek olay bazında nihai karar verilmesinin uygun olacağının mütalaa edildiği belirtilmiştir.

Kaynak: Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün 25.02.2022 / 72289316 tarih, sayılı yazıları.

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü

 

Sayı :E-16934678-180.05
Konu :Almanya Menşe Şahadetnamesi Sonradan Kontrol Hk

 

25.02.2022 / 72289316
DAĞITIM YERLERİNE

 

Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün 17.06.2021 tarihli, 64809248 sayılı ve Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün 13.08.2021 tarihli, 66358274 sayılı yazılarında, Almanya yetkili makamlarına sonradan kontrole gönderilen menşe şahadetnamelerine ilişkin olarak alınan cevapta, menşe şahadetnamelerinin saklama süresi 2 yıl olduğundan, sonradan kontrole gönderilen belgelerin 2 yıl öncesine ait olduğu ve bu nedenle detaylı bilginin mevcut olmadığının ifade edildiği belirtildiğinden sonradan kontrol sürecinin nasıl sonlandırılması gerektiği konusunda tereddüt hasıl olduğu bildirilmiştir.

Konuya ilişkin olarak, iki yıllık süreyi geçmiş menşe şahadetnameleri için Almanya yetkili makamlarından cevap alınamayacağı değerlendirildiğinde, bu kapsamdaki belgeler için sonradan kontrol talebinde bulunulmasının sonuç yaratmayacağı düşünülmektedir.

Bu doğrultuda, Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 04.02.2022 tarihli, 70741254 sayılı yazıda da belirtildiği üzere, benzeri kapsamdaki belgeler için menşe tespitinin yapılmasının gerekli olduğu hallerde, menşe şahadetnamelerinin uygunluğuna veya uygunsuzluğuna kanaat getirilmesine yardımcı olacak mevcut bilgi ve belgelerin bir arada değerlendirilerek olay bazında nihai karar verilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.

Bilgileri ve gereğini rica ederim.

  

Sevil KARACA AYDEMİR
Bakan a.
Daire Başkanı



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com