Sirküler

Sirküler No: 2022/143


4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 5303)

 

Bugün yayınlanan resmi gazete ile 2009/15481 sayılı Bakalar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmıştır.


Karar ile yapılan önemli değişikliklere aşağıda yer verilmiştir.

-Kararın Posta veya hızlı kargo yoluyla gelen eşya başlıklı 45 nci maddesinde yer verilen Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir tüzel kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen 22 Avro tutarındaki eşya için uygulanan tek ve maktu vergi uygulaması kaldırılmıştır.


-Kararın beşinci kısmının üçüncü bölümde yer alan “Gerçek Kişilerce Serbest Dolaşıma Sokulacak Diğer Eşya” başlığı “Serbest Dolaşıma Sokulacak Diğer Eşya” olarak değiştirildi.

-Uygulanacak vergi oranları değiştirilerek, Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden;

Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda % 18,
Diğer ülkelerden gelmesi durumunda % 20 olarak uygulanan oran % 30’a çıkarıldı,
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlarda ilave % 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir.

- Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir tüzel kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 22’ Avro’yu geçmeyen eşyanın değeri üzerinden de yukarıda yer verilen (AB ülkeleri % 18, Diğer ülkeler % 30 IV sayılı listede yer alan ÖTV ürünlerde % 20 fazlası) vergi oranları aynen uygulanacaktır.

-Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın için %0 (sıfır) oranında vergi uygulamasına devam edilecektir.

-Kıymeti 1500 Avro’yu geçmemek şartıyla, yolcu beraberinde gelen Yolcu Beraberi Kişisel Eşya Listesi kapsamı dışından kalan ve değeri her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen (15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro) hediyelik eşya limitinin üzerinde olan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın değeri üzerinden de;

Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda % 18,
Diğer ülkelerden gelmesi durumunda % 20 olarak uygulanan oran % 30’a çıkarıldı,
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlarda ilave % 20 oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir.

-Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla belirlenen limitler dahilinde getirilen eşyanın brüt 30 kilogramı geçmemesi gerekmektedir

-Diplomatik eşya ve kişisel eşya kapsamı yolcu eşyasının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi halinde kıymet ve ağırlık sınır uygulanmayacaktır.

Karar kapsamında Savunma Sanayine yönelik mevcut muafiyetlere ilaveten Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından uygunluk verilmiş savunma sanayii ile ilgili diğer ihtiyaç unsurlarına ilişkin faaliyetlerle ilgili olarak üretici sıfatıyla ithal etmeleri gereken ve ilgili makam tarafından bu kapsamda olduğu bildirilen her türlü eşya için de gümrük vergisi muafiyeti getirilmiştir.

-Tıbbi tetkik amacıyla getirilen ürünler için gümrük vergisi muafiyeti uygulaması biyolojik materyallerin Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılmış Tıbbi Laboratuvarlar ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezleri adına gönderilmesi durumunda uygulanacaktır.

-Milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma motorlu nakil vasıtalarının beyanname tescil tarihi üzerinden 10 yıl geçmediği müddetçe satışı yapılamayacak. 10 yıldan sonra satışı yapılan söz konusu motorlu nakil vasıtalarında gümrük vergisi aranmayacaktır.

-Kararın Posta İdaresi ya da Hızlı Kargo Taşımacılığı Yapan Şirketlerin Dolaylı Temsilci Olarak Yetkili Kılınmasına İlişkin yetkiler genişletilmiştir.

Buna göre Gümrük Kanununun 225 inci maddesi uyarınca, posta yolu ve hızlı kargo taşımacılığı kapsamında gelen ya da gönderilen;

45 nci madde kapsamında ki (Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 150 Avro'yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın) eşyanın,

58 inci madde kapsamındaki (kişisel eşya Ek-9) eşyanın,

62 nci maddenin birinci (Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen ilaç), ikinci (Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın) ve üçüncü (Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir tüzel kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 22’ Avro’yu geçmeyen eşya) fıkraları kapsamındaki eşyanın,

KDV ve ÖTV istisna belgelerine sahip kurumlar tarafından getirilecek ola 69 uncu (Kitap, yayın ve belge), 70 inci (Görsel ve işitsel malzeme) ve 71 inci (Bilimsel alet, cihaz ve malzemeler) maddeler kapsamında eşyanın,

86 ncı madde kapsamındaki (Önemli değeri olmayan numunelik eşya ve modeller) eşyanın,

91 inci madde kapsamındaki (İnceleme, analiz veya test amaçlı eşya) eşyanın,

100 üncü maddenin birinci fıkrasının (ö) bendi kapsamındaki (Kamu kurum ve kuruluşlarına, kütüphanelere, müzelere, eğitim veya bilimsel araştırma ile uğraşan kuruluşlara gönderilen veya bunlar tarafından temin edilen kitap veya basılı yayın.) eşyanın,

Elçilik, konsolosluk veya milletlerarası kuruluşlar adına gelen diplomatik eşyanın,

Normal usulde beyan edilecek olan, serbest dolaşıma girişi rejimine konu; değeri 150 Avro’yu aşan ancak 1500 Avro’yu aşmayan, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın,

Bakanlıkça basitleştirilen gümrük beyan kapsamında ihracat rejimine konu; miktarı brüt 30 kilogramı ve değeri 1500 Avro’yu geçmeyen eşyanın, gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılmasında, posta idaresi ile Bakanlıkça belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetki verilmiştir

Bu yetkiyi kullanan hızlı kargo şirketlerinin gümrük müşaviri çalıştırması gerekliliğine dair hükümler aynen devam edecektir.

Değişiklik 01.05.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Kaynak: 15 Mart 2022 Tarihli ve 31779 Sayılı Resmi Gazete

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/03/20220315-1.pdf



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com