Sirküler

Sirküler No: 2022/194


Motorlu/Motorsuz Karavanların yurtdışına giriş ve çıkışlarında ayniyat tespiti yapılması

 

Motorlu/motorsuz karavanların geçici ithalat rejimi hükümlerine aykırı olarak ülkemizde bırakılmalarının önüne geçilebilmesi ve ülkemize girdikleri şekli ile çıkış yapmalarının sağlanmasını teminen, mezkur karavanların ülkemize girişlerinde ayniyetinin sağlanmasına yarayacak bilgilerin sisteme girilmesi ve fotoğraflarının çekilerek muhafaza edilmesi ile karavanların ülkemizden çıkışlarında ise ayniyetinin uygun olduğunun anlaşılması üzerine karavanların yurtdışı edilmesine izin verilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü 07.04.2022 / 73534557 tarih, sayılı yazıları.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı     :E-72093537-132.04.04

Konu   :Motorlu/Motorsuz Karavanlar

07.04.2022 / 73534557

DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, motorlu karavan ile kişisel kullanıma mahsus taşıtla birlikte ülkemize getirilen motorsuz karavanın rejim hükümlerine aykırı olarak ülkemizde bırakıldıkları, başka bir karavanın yurtdışına çıkarıldığı veya içindekilerin değiştirildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, geçici ithalat rejimi kapsamında ülkemize giriş yapan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtları ve motorlu karavan 1 No.lu Taşıt Takip Programına kaydedilmekte olup, bu taşıtlarla birlikte motorsuz karavan da getirilmesi durumunda “Taşıt Giriş” ekranında “römork veya karavan (motorsuz)” seçeneği işaretlenerek ayrı bir tescil kaydı oluşturularak söz konusu taşıtların takibi yapılmaktadır.

Bu itibarla, bahse konu motorlu/motorsuz karavanların rejim hükümlerine aykırı olarak ülkemizde bırakılmalarının önüne geçilebilmesi ve ülkemize girdikleri şekli ile çıkış yapmalarının sağlanmasını teminen, mezkur karavanların ülkemize girişleri esnasında “ek taşıt açıklama/araca ait özel açıklama” alanına söz konusu karavanlara ilişkin ayniyetinin sağlanmasına yarayacak bilgilerin girilmesi ve fotoğraflarının çekilerek muhafaza edilmesi ile karavanların ülkemizden çıkışlarında ise ayniyetinin uygun olduğunun anlaşılması üzerine karavanların yurtdışı edilmesine izin verilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve buna göre gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com