Sirküler

Sirküler No: 2022/233


Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ (Seri No: 1) yayımlanmıştır.

 

Posta idaresi ve Hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerin dolaylı temsilci olarak yapabilecekleri gümrük beyanlarını düzenleyen Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ (Seri No: 1)  01.05.2022 tarihinde yürürlüğe girecek şekilde yayımlanarak, Gümrük Genel Tebliği (Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı) (Seri No: 4) yürürlükten kaldırılmıştır.

Buna göre, dolaylı temsilci sıfatıyla gümrük işlemlerinin takip etmek ve sonuçlandırmak isteyen Posta ve Hızlı Kargo firmalarının yetki kullanımı için “Başvuru koşulları, Başvuruda aranacak belgeler, Başvuru şekli ve başvurunun değerlendirilmesi, Yetkilendirme ve yetkinin kapsamı, Teminat mektubunun yenilenmesi, Gönderilerin beyanı, Gönderilerin kontrol ve muayenesi, Vergilerin hesaplanması ve ödenmesi, Geri gelen eşya ve mahrece iade edilen eşya, Gümrük müdürlüğünce alınacak tedbirler, Belgelerin saklanması, Bildirim yükümlülüğü, Müeyyide ve

Diğer hükümler” madde başlıkları altında düzenlemelere yer verilmiştir.

Yetki verilen şirketlerin  gerçek kişi adına gelen; değeri 150 Avro’yu aşan ancak 1500 Avro’yu aşmayan, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşya için de dolaylı temsil yetkisini kullanabilecek ve normal usulde beyanname verilebilecektir.

Normal usulde verilen beyannamelerde ve önemli değeri olmayan numune ile İnceleme, analiz veya test amaçlı gelen eşyada aynı kişi adına bir takvim ayında en fazla beş taşıma senedine ilişkin kısıtlama uygulanmayacaktır.

Basitleştirilmiş usulde yapılacak beyanlarda aynı kişi adına bir takvim ayında en fazla beş taşıma senedi muhteviyatı eşyanın, aynı veya farklı cinste olup olmadığına bakılmaksızın, serbest dolaşıma girişine izin verilecektir.

Bakanlıkça basitleştirilen gümrük beyanı kapsamında serbest dolaşıma giriş rejimine konu eşyanın teslim tarihi ve alıcının T.C. kimlik numarası/Vergi kimlik numarası veya alıcıya ait cep telefonu numarası, eşyanın alıcısına teslimini takip eden üç iş günü içerisinde gümrük müdürlüğüne elektronik ortamda iletilecektir.

Bu bilgilerin temin edilememesi halinde aşağıdaki şekilde işlem tesis edilecektir:

- Eşyanın bir başka kişiye teslim edilmesi nedeniyle alıcıya ait T.C. kimlik numarasının/Vergi kimlik numarasının veya cep telefonu numarasının temin edilememesi halinde, eşyayı teslim alan kişinin T.C. kimlik numarası veya cep telefonu numarası tamamlayıcı beyanda beyan edilecek. T.C. kimlik numarası/Vergi kimlik numarası veya cep telefonu numarası beyan edilmiş taşıma senetleri için tamamlayıcı beyanda teslim tarihi bilgisi beyan edilecek.

-Alıcıya ait T.C. kimlik numarasının/Vergi kimlik numarasının veya cep telefonu numarasının temin edilememesi halinde “D” kodu tamamlayıcı beyanda T.C. kimlik numarası/Vergi kimlik numarası veya cep telefonu numarası yerine seçilecek.

-T.C. kimlik numarası/Vergi kimlik numarası veya cep telefonu numarası bulunmayan yabancı uyruklulara yapılacak teslimlerde “KOD2-YABANCIUYRUKLU” kodu tamamlayıcı beyanda T.C. kimlik numarası/Vergi kimlik numarası veya cep telefonu numarası yerine seçilecek.

-Herhangi bir nedenle eşyanın alıcısına teslim edilememesi halinde “U” kodu tamamlayıcı beyanda T.C. kimlik numarası/Vergi kimlik numarası veya cep telefonu numarası yerine seçilecek.

Kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığına konu eşyanın gümrük işlemlerinin yapılabileceği gümrük müdürlükleri listesine Bursa Gümrük Müdürlüğü, İnegöl Gümrük Müdürlüğü, Ankara TIR Gümrük Müdürlüğü eklendi.

Eşyanın cins ve tanımı ile değerinin doğru ve eksiksiz olarak beyan edilmesi operatörün sorumluluğunda olduğu, aksi durumlarda 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde cezai işlem tesis edileceği hükmüne yer verilmiştir.

Kaynak: 22 Nisan 2022 Tarihli ve 31817 Sayılı Resmî Gazete

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220422-5.htm



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com