Sirküler

Sirküler No: 2022/236


Fas'la Serbest Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar

Fas'la  2004'den beri yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması Fas tarafından talep edilen değişiklik sonrasında belirli ürünlerin Fas'a ithalinde  ek vergilerin uygulanması konusunda taraflar anlaşmaya varmıştır.

Tadil Anlaşmasının I sayılı Ekinde, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, plastikten eşya, kilim, ayakkabı, araba parçaları ve buzdolapları yer almakta olup toplam ürün sayısı 626’dır. Bu ürünlere, 5 yıl boyunca Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) En Çok Kayırılan Ülke (MFN) kuralı uyarınca Fas tarafınca belirlenmiş olan gümrük vergisi oranının yüzde 90’ı kadar gümrük vergisi uygulanacak ve bu süre tarafların ortak kararıyla 5 yıl uzatılabilecektir.

Tadil Anlaşmasının II sayılı Ek’inde ise ahşap paneller, sıcak haddelenmiş sac, soğuk haddelenmiş sac, filmaşin, çelik tüp ve borular yer almakta olup bu ürünlerin sayısı 306’dır. II sayılı Ek’te yer alan ürünler halihazırda DTÖ Anlaşmalarına uygun olarak yürürlükte bulunan korunma önlemine tabi ürünleri kapsamakta olup korunma önlemi sona eren ürünler I sayılı Ek’e dahil edilecektir.

Kaynak: 24 Nisan 2022 Tarihli ve 31819 Sayılı Resmî Gazete

Türkiye Cumhuriyeti ile Fas Krallığı Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Anlaşmanın İlişik Notalarla Birlikte Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5521)

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220424-2.pdf


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com