Sirküler

Sirküler No: 2022/240


Türkiye-Karadağ Serbest Ticaret Anlaşması Tarım tavizleri genişletildi (5526 sayılı CBK)

 

2010 tarihinden beri  yürürlükte olan  Türkiye-Karadağ Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında tüm sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfır olarak uygulanmakla beraber tarım ürünlerinde oldukça kısıtlı sayıda üründe bulunan karşılıklı tavizlerin iyileştirilmesine yönelik olarak Temmuz 2019'da mevcut Protokol I revize edilmiş ve hizmet ticaretine ilişkin olarak Protokol III hazırlanmış ve 5526  sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete'nin 25.04.2022 tarihli mükerrer sayısında yayımlanmıştır.

Yapılan değişiklikler kapsamında Karadağ tarafınca ihracatımız için önemli olan peynir(kotalı-kotasız), mercimek (kotasız),  kabak, kuru-taze incir, üzüm, greyfurt, elma, portakal, kayısı, şekerleme, çikolata, unlu mamuller, bisküvi, makarna ve gazlı içeceklerde gümrük vergisi kotalar dahilinde yüzde 50 ila yüzde 100 indirilmektedir.

Buna karşılık Türkiye'ye ithalde Karadağ menşeli et, buğday unu, mantar, çalı meyveleri, adaçayı, şeftali gibi bazı kalemlerde tarife kontenjanı dahilinde, uçucu yağlarda ise kota olmaksızın tercihli tarife uygulanacaktır.

İlgili Karar  ve ürün listeleri https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220425M1-1.pdf linkinde yer almaktadır.


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com