Sirküler

Sirküler No: 2022/331


İslam Konferansı Teşkilatı üyesi bazı ülkeler menşeli eşya için gümrük vergisi ve ek mali yükümlülük indirimi getirilmiştir

İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) Çerçeve  Anlaşması ve Tercihli Tarife Düzenlemesi Protokolü (PRETAS) kapsamında İslam Konferansı Teşkilatı üyesi devletlerden Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, İran, Katar, Kuveyt, Malezya, Pakistan, Suudi Arabistan, Umman ve Ürdün menşeli olanların ithalatında gümrük vergisi ve ek mali yükümlükler için tercihli tarife belirlenmiştir.

 

Karar’a göre;

 

1. Tablo: İthalat Rejim Kararı'nın (I) sayılı listesinde yer alan tarım ürünlerini kapsayan ve Kararın EK-1'inde bulunan GTİP’ler için gümrük vergisi değişik oranlarda düşürülmüştür.

 

2. Tablo : Kararın EK-2'sinde listelenen 7208, 7209, 7211 ve 7216 tarife pozisyonlarında bulunan bazı demir- çelik ürünlerinde belirli  GTİP’ler için gümrük vergisi oranı değişik oranlarda düşürülmüştür.

 

3. Tablo : Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanların bulunduğu 3. Fasıl  ve  bunlardan elde edilen yağların sınıflandırıldığı 1504 pozisyonu kapsamında belirli GTİP’ler için Kararın EK-3'ündeki liste dahilinde gümrük vergisi ve ek mali yükümlülük değişik oranlarda düşürülmüştür.

 

01 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girecek tercihli tarifeden yararlanmak için anlaşma kapsamı menşe kuralları çerçevesinde düzenlenen menşe ispat belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

 

Kaynak: 25 Haziran 2022 Tarihli ve 31877 Sayılı Resmî Gazete

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 5746)

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/06/20220625-2.pdf


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com