Sirküler

Sirküler No: 2022/420


Transit Rejimi Elektronik Kapsamlı Teminat Mektupları

 

Ulusal transit rejimi kapsamlı teminat mektubunun elektronik ortamda düzenlenebilmesi için gerekli sistemsel altyapının kurulduğu ve 12 Eylül 2022 tarihi itibarıyla; halihazırda sertifikasyon ve entegrasyon sürecini tamamlayan 4 banka ile (Vakıf Katılım, Denizbank, Odea Bank, Nurol Yatırım Bankası) ulusal transit rejimi elektronik kapsamlı teminat mektubu pilot uygulamasının başlatılmasının öngörüldüğü belirtildi. Bununla birlikte, ilerleyen dönemlerde gerekli entegrasyon ve sertifikasyon sürecini tamamlayan bankaların, Gümrükler Genel Müdürlüğü kurumsal internet sitesinde (https://ggm.ticaret.gov.tr/ ) duyurulacağı bildirilmiştir.

Ayrıca, ortak transit rejimi kapsamlı teminat mektuplarının elektronik ortama alınması çalışmalarının halihazırda devam ettiği ve teknik çalışmaların tamamlanmasının beklenildiği iletildi.

Diğer taraftan, daha öncesinde kâğıt ortamda düzenlenen teminat mektuplarına ilişkin işlemlerin yine kâğıt usulde devam edeceği vurgulandı.

Bu çerçevede, yapılan teknik düzenlemelerle birlikte, E-Kapsamlı teminat mektubunun düzenlenmesi, kabulü, iadesi, iptali işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesinin sağlandığı; E-Kapsamlı teminat mektubunun teminat gümrük idaresince kabul edilmesi ile birlikte kapsamlı teminat mektubu ile ilişkilendirilen GRN (teminat gümrük idaresince kabul edilen kapsamlı teminat mektubu için sistem tarafından verilen teminat referans numarasını) numarasının otomatik olarak oluşturulması ve tanımlanan GRN numarasına NCTS yükümlü ekranından “Teminat İşlemleri>ETTN ile Teminat Sorgulama” bölümünden ETTN numarası ve vergi numarası ile ulaşılmasının mümkün olduğu bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü 09.09.2022 tarihli 77974978 sayılı yazıları.


  İçeriği PDF formatında görüntülemek için tıklayınız



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com