Sirküler

Sirküler No:


firmalarınca 01.07.2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin liste

 

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atfen, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma ile üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı belirtilerek bu kapsamda AB ya da Türk firmalarınca 01.07.2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin liste ekte yer aldığı ve bu ürünlere ilişkin itirazların Ticaret Bakanlığına en geç 04.11.2022 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

 

Başvuruların işleme konulabilmesi için en geç belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığından evrak kayıt numarası almış olması gerekmekte olduğu, itirazlara ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi  adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

 

Bu kapsamda, söz konusu firmalar tarafından https://www.baib.gov.tr/files/downloads/PageFiles/3559a241-944f-ed11-a91b-000c29511bae/Files/ek-6.pdf linkinde yer alan listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTP'den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılması gerektiği büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

 

Kaynak: Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) 2022-178/10

https://www.baib.gov.tr/tr/aktuel-sirkuler-2022-yili-sirkulerleri-2022178-sirkuler-19102022.html



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com