Sirküler

Sirküler No: 2022/543


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yapılan ihracatta Türk Lirası kullanımı

TCMB İhracat Genelgesi’nde yapılan düzenlemeyle 05.12.2022 tarihinden itibaren K.K.T.C.’ne yapılan ihracatta, ihracata ilişkin bedelinin TL ile tahsilinin zorunlu kılınması nedeniyle İhracat Genel Müdürlüğü yayımladığı bir yazıda Lefkoşa Ticaret Müşavirliği'nin konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşmıştır.

 

Yazıda yapılan değişiklikle;

 

- K.K.T.C.’ne yapılan ihracatta, ihracat bedellerinin TL ile tahsil edilmesi zorunluluğu uygulamasının Türkiye'nin dış ticaretinde TL'nin kullanımının geliştirilmesi politikası ile uyumlu bulunduğu,

 

- K.K.T.C.’de TL’nin resmi para birimi olduğu dikkate alındığında ekonomik sonuçlar itibarıyla önemli olduğu,

 

- K.K.T.C.li ithalatçıların Türkiye ile TL dışı dövizlerle yaptıkları ticarette taşımakta oldukları kur riskini ortadan kaldırarak TL ile ithalatın diğer ülkelerden yapılan ithalata nazaran daha fazla tercih edilmesine ve Türkiye’den yapılan ihracatın artmasına neden olacağı,

 

- K.K.T.C.li ithalatçıların Türkiye’den TL dışı dövizlerle yaptıkları ithalatta kur riskini ve işlem maliyetlerini K.K.T.C. iç piyasasında ithal ürünlerin satış fiyatlarına arttırıcı yönde yansıtmalarını önleyerek K.K.T.C.de kısa vadede fiyat istikrarına ve akabinde K.K.T.C. içinde TL’nin kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olacağının, değerlendirildiği belirtilmiştir. 

 

Kaynak: İhracat Genel Müdürlüğü (12.12.2022- 80669926)


  İçeriği PDF formatında görüntülemek için tıklayınız



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com