Sirküler

Sirküler No: 2022/568


İhracat Konsorsiyumu Desteğine İlişkin Genelge yayımlanmıştır

 

İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan ihracat konsorsiyumu desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin Destek Yönetim Sistemi (DYS)/ Kayıtlı elektronik posta (KEP) üzerinden işleyişine yönelik usul ve esasları belirleyen Genelge yayımlanmıştır.

Bakanlıkça ihracatçıları örgütlendirmek ve aralarındaki işbirliğini yurt dışı pazarlardaki fırsat ve tehditler çerçevesinde geliştirmek suretiyle ihracatı artırmak, ihracatçı sektörlerimizin ortak hareket etmelerini ve uzmanlaşma temelinde ölçek ekonomileri sağlamak üzere belirlenmiş şartları sağlayan  şirketlere ihracat konsorsiyumu statüsü verilebiliyor.

Kümelenme anlayışı çerçevesinde en az 3 şirketin ortaklığı ile kurulmuş asgari 5 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip şirketler ihracat konsorsiyumu statüsü başvurusu yapabiliyor. Aralarında organik bağ olan şirketler ve aynı holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan şirketler, asgari şirket sayısına ilişkin düzenleme çerçevesinde 1 şirket olarak değerlendiriliyor.

İhracat konsorsiyumlarının şirketler ile aracılık sözleşmesi imzalayarak; sözleşme konusu malları küresel pazarlara ihraç etmeleri sürecine dair tanıtım, pazarlama, pazar araştırması, rapor satın alma, danışmanlık ve eğitim faaliyetlerine ilişkin giderleri 5 yıl süresince yüzde 50 oranında yıllık 10.000.000 TL’ye kadar destekleniyor.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı

https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/5973-sayili-ihracat-destekleri-hakkinda-karara-iliskin-genelgeler/ihracat-konsorsiyumu-destegi



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com