Sirküler

Sirküler No: 2023/035


Gürcistan Bankalarının Türkiye'ye Döviz Transferlerinde Ek Belge Talebi

 

Tiflis Ticaret Müşavirliğinden yapılan bir bildirime atfen ; Gürcistan'da kurulu bankaların uluslararası yaptırımlara tabi ülkelerle ticaretin engellenmesini teminen bu ülkelere komşu çeşitli ülkelere döviz transferinde ilave belge talep etmeye başladığı, bu kapsamda İran'a komşu olan 3 ülke Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan'a yapılan ABD Doları ve Avro transferlerinde ödemenin bu ülkelerdeki şirketler ve bu ülkelere ait eşya için olduğunu teyit etmek üzere ticari bankalarca menşe belgesi ve sözleşme/fatura talep edildiği, avans ödemelerinde ise bankalar tarafından üretici firmaların araştırılarak sorun tespit edilmemesi halinde ödemenin sorunsuz olarak yapılabildiği, bu çerçevede ihracatçı firmalarımızın eşyanın menşe ispat belgesini ve sözleşme/faturasını alıcıyla (alıcının bankasıyla) paylaşmalarının ödemelerin ülkemize transferi için gerekli olduğu bildirilmiştir.

 

Ayrıca, belirtilen düzenlemeyi gerekçe gösterip ön ödeme yapamadığını belirterek teslimat sonrasında ödeme vaadiyle sipariş vermek isteyen olası kötü niyetli kişilere karşı ihracatçı firmalarımızın dikkatli olmaları gerektiği belirtilmekte ve söz konusu düzenlemeye ilişkin ilave destek ihtiyacı duyan firmalarımızın adı geçen Müşavirlikle temasa geçebilecekleri ifade edilerek düzenlemeye ilişkin Gürcistan resmi kurumlarının linkleri paylaşılmıştır.

 

Kaynak: Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri (DKİB 2023/2 sirkü)

https://dkib.org.tr/tr/faaliyetler-sirkuler-20232-gurcistan-bankalarinin-turkiyeye-doviz-transferlerinde-ek-belge-talebi.html



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com