Sirküler

Sirküler No: 2021/150


Bazı Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ kapsamında numune alınması işlemleri

 

TC TİCARET BAKANLIĞI Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nün 12.03.2021 / 62237638 tarih, sayılı ekli yazılarıyla;

Bazı Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/18) İthalat Denetim Rehberinin tüm Bölge Müdürlüklerine iletildiği ve mezkur rehberin "3.2 Numune Alınması ve Numunenin Laboratuvara Sevki" başlığında "... Numune sayısının asgaride tutulması esastır" hükmü çerçevesinde: Ürün cinsi bazında ve Ayakkabı cinsi ürünler için numune alınmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Buna göre;

- Ürün cinsi bazında yapılan başvurularda öncelikli olarak, ürün cinsi aynı olmak kaydıyla, başvuruda yer alan diğer ürün renklerinin tamamını veya çoğunu içeren herhangi bir model ürün varsa sadece o modelden numune alınması gerekmektedir. (Örneğin sarı kazak, mavi kazak, kırmızı kazak, siyah kazak ile bu renklerin tamamını/çoğunu ihtiva eden ve 4 ayrı renkli kazaktan oluşan toplam 5 model içeren bir başvurudan; sadece 4 ayrı renkli kazaktan numune alınması.)

- Ürün cinsi bazında yapılan başvuru kapsamı ürün modelleri tek ve birbirinden farklı renklerden oluşuyorsa; riskli renkler olan siyah, kırmızı, turuncu, sarı ya da yeşil renkli modellerden; şayet bu renklerden hiçbiri yoksa, en koyu renkli modelden numune alınması gerekmektedir.

- Ürün cinsi bazında yapılan başvuru kapsamı ürünler aynı rengin farklı tonlarından oluşuyorsa; o rengin en koyu tonundan numune alınması gerekmektedir.(Örneğin pembe, koyu pembe ve açık pembe kazaklardan sadece koyu pembe kazaktan numune alınması.)

- Sadece beyaz renkten oluşan ürünlerden hiçbir şekilde numune alınmaması; başvurunun tamamı beyaz renklerden oluşuyor ise test işlemi yapılmadan veya test raporu istenmeden başvurunun kabul olarak sonuçlandırılması gerekmektedir.

Ayakkabı cinsi ürünler için ise:

- Ürün cinsleri arasında yer alan eşyalardan öncelikli olarak azo testleri için yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda numune seçilmesi gerekmektedir.

- Fitalat, krom VI ve DOT testleri için en fazla sayıda materyal içeren modelin numune olarak seçilmesi gerekmektedir.

- Ürün cinsi bazında yapılan başvuru kapsamında tamamıyla farklı materyallerden oluşan modeller varsa; bu tür ürünlerin her birinden ayrı ayrı numune alınması gerektiği belirtilmiştir.


  İçeriği PDF formatında görüntülemek için tıklayınız



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com